Bahrein
0

Oslobođena žena, uhapšena zbog revolucionarne pjesme

FENA
Bahreinka, uhapšena zato što je slušala pjesmu koja je veličala antirežimske proteste u Egiptu i Tunisu, oslobođena je u utorak, a pred zatvorom, u kome je bila mjesecima, dočekalo ju je oko 10.000 ljudi.

Fadila al-Mubarak uhapšena je tokom tromjesečnog vanrednog stanja uvedenog u Bahreinu u martu prošle godine, zato što je u svom automobilu slušala "spornu" pjesmu kada je zaustavljena na kontrolnom punktu.

Po riječima opozicionih aktivista, ona je najprije osuđena na zatvorsku kaznu u trajanju od četiri godine zbog učešća u opozicionim protestima, podsticanja mržnje prema vlasti i vrijeđanja državnog službenika, a kazna je potom smanjena na 18 mjeseci, javio je Reuters.

"Ona nije prestajala da sluša tu pjesmu i to je razljutilo policiju", kazao je aktivista Said Jusef al-Muhafda.

Amnesty International je prošlog mjeseca zatražio da se Mubarak oslobodi i provede istraga o navodima da je maltretirana tokom hapšenja i u zatvoru.

Protesti i sukobi s policijom u Bahreinu eskalirali su proteklih sedmica pred 14. februar, kada se navršava godinu dana od početka protesta u toj zemlji.

Šiiti, koji čine većinsko stanovništvo u ovoj kraljevini, traže veće političke slobode i žele da umanje dominaciju vladajuće sunitske manjine tako što će se izabranom parlamentu omogućiti da formira vladu.