Svijet
0

Oslobođena Ingrid Betancourt

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kolumbijska vojska saopćila je da je oslobodila najpoznatijeg taoca u zemlji, Ingrid Betancourt, od ljevičarske pobunjeničke grupe FARC.

Zvaničnici su saopćili da je u operaciji na jugoistoku zemlje, u blizini granice s Venecuelom, oslobođeno još troje američkih državljana i jedanaest drugih talaca.

Ingrid Betancourt, koja ima dvostruko, kolumbijsko i francusko državljanstvo, oteta je 2002. tokom kampanje koju je vodila u namjeri da postane predsjednik Kolumbije.

BBC-jev izvještač iz Kolumbije prenosi da je operacija spasavanja veliki politički i vojni poen za kolumbijsku vladu i ujedno snažan udarac za FARC (Revolucionarne kolumbijske oružane snage).

Grupa FARC koja već 40 godina nastoji da sruši kolumbijsku vladu, u zatočeništvu drži još 42 taoca visokog ranga.

Sin Ingrid Betancourt izjavio je u Parizu da je vijest o njenom oslobađanju najljepša koju je čuo u životu.

Francuska vlada potvrdila je da je ona oslobođena.

Sudbina Ingrid Betancourt je u Francuskoj dobila veliki publicitet, a za njen slučaj se od dolaska na mjesto predsjednika zainteresovao i Nicolas Sarkozy.

Sarkozy je posjećivao porodicu Ingrid Betancourt i direktno je apelovao na pobunjenike iz redova FARC-a da je puste na slobodu.

Na vijest o oslobađanju Ingrid Betancourt reagovao je američki predsjednik George Bush.

On je u Washingtonu čestitao kolumbijskom predsjedniku Alvaru Uribeu na uspješnoj operaciji oslobađanja Betancourt i drugih talaca koje je držao FARC.