Svijet
0

Organizatori plovidbe libanskog broda za Gazu odustali od plana

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Organizatori plovidbe libanskog broda koji je preko Kipra trebalo da doplovi u pojas Gaze odustali su zasad od tog plana, nakon što je Nikozija saopćila da neće dozvoliti da plovilo iz njenih luka isplovi za palestinsku teritoriju.

Samar al Hajj izjavila je Reutersu da se traži druga luka preko koje će brod ploviti i da se neće odustati, iako ima teškoća. Bilo je planirano da više desetina žena aktivista nose, između ostalog, lijekove za maligna oboljenja Palestincima na brodu "Mariam" koji bi isplovio iz libanske luke Tripoli u nedjelju uveče.

Izrael je ranije upozorio da neće dozvoliti da brodovi uplove u Gazu.

Devet turskih propalestinskih aktivista poginulo je 31. maja, kada su izraelski mornarički komandosi upali na konvoj brodova koji su pokušali da probiju pomorsku blokadu Gaze.

Kiparska policija saopćila je u petak da je dolazak i odlazak brodova za palestinsku teritoriju preko Kipra zabranjen, što je navelo libanskog ministra transporta da ukine dozvolu za plovidbu broda Mariam, rekli su organizatori.

Liban ne dozvoljava brodovima da plove direktno u Gazu jer je zvanično u ratnom stanju s Izraelom koji kontroliše vode Sredozemnog mora kraj te teritorije.

Iz Kipra su inače isplovljavali brodovi od 2008. do sredine 2009. godine, kada su vlasti u Nikoziji uvele zabranu, objašnjavajući da je to u nacionalnom interesu ostrva.

Poslije krvavog incidetna na turskom brodu "Mavi Marmara" Izrael je donekle ublažio kopnenu blokadu pojasa Gaze, ali je ta zemlja istakla kako ima pravo da upotrebi sva neophodna sredstva da spriječi da brodovi stignu do palestinske teritorije.

Izraelski ministar odbrane Ehud Barak izjavio je u petak da brodovi koji planiraju da isplove iz Libana, u pokušaju da probiju pomorsku blokadu pojasa Gaze, "nemaju nikakve veze s humanitarnom pomoći i akt su neprijateljske provokacije."

"Ta akcija je usmjerena da pomogne terorističkim organizacijama, čiji je cilj da ubiju izraelske civile", naveo je Barak u saopćenju koje je izdala izraelska armija.

Barak je zatražio da libanska vlada spriječi da brod isplovi.

Cilj izraelske pomorske blokade pojasa Gaze je da spriječi krijumčarenje oružja. Kritičari takve politike tvrde da je ona dovela do humanitarne krize. U saopćenju izraelske armije se takođe navodi da Izrael dopušta humanitarnu pomoć u pojas Gaze i da će dozvoliti da brodovi uplove u izraelsku luku Ashdod, ili u neku egipatsku, na osnovu dogovora s Kairom.

Barak je također zatražio da zemlje koji imaju uticaja na Liban spriječe taj provokativni akt i upozorio da će Izrael silom zaustaviti brodove ako se bude inistiralo da uplove u Gazu. Bilo je planirano da drugi brod krene iz Libana nekoliko dana kasnije od prvog i da nosi aparate za dijalizu.