Želi osnovati stranku
42

Orbanov najveći politički protivnik dan nakon masovnih protesta: Imam viziju o Mađarskoj

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Četrnaest godina nakon što se mađarski premijer Viktor Orban vratio na vlast, Mađari su izgubili nadu da bi njegova vlast mogla biti narušena. Međutim, Péter Magyar, bivši član vladajuće stranke Fides, vjeruje da Orbanova vlada može biti poražena.
U intervjuu za Guardian je kazao da ga u Mađarskoj prije dva mjeseca niko nije poznavao, ali i da je uspio održati najveći politički skup.

Pred zgradom parlamenta u subotu je predvodio demonstracije kojima je prisustvovalo nekoliko desetina hiljada ljudi.

Demonstranti su zajedno pjevali i držali se za ruke, dok ih je Magyar pozivao da ostave ideološke razlike po strani i ujedine se kako bi stvorili drugačiju budućnost zemlje.

Ovaj 43-godišnjak je privukao nacionalnu pažnju nakon što otišao kod tužilaca sa optužbama za korupciju i objavio snimak razgovora s bivšom suprugom Judit Varge, koja je nekada bila ministrica pravde, a u kojem su razgovarali o korupciji na najvišim nivoima vlasti.

"Cilj je, naravno, da imamo stranku, da budemo u mogućnosti da se kandidujemo za izbore za Evropski parlament 9. juna", rekao je Magyar, procjenjujući podršku koju bi mogao dobiti od 15 do 21 posto.

Upitan po čemu se razlikuje od ostalih mađarskih opozicionih političkih ličnosti koje su pokušale, ali nisu uspjele da se dopadnu širokom segmentu birača, naglasio je svoje iskustvo unutar Orbanovog sistema.

"Ja sam nov, ali nisam nov, jer sam vrlo iskusan", rekao je, ukazujući na svoje godine rada kao mađarski diplomata u Briselu, ranije članstvo u stranci Fides, ali i veze s odlukama.

“Imam viziju o Mađarskoj", naglasio je.

Neki opozicioni političari i pristalice izrazili su skepticizam prema Magyaru i njegovoj strategiji te kazali kako bi on mogao razvodniti već podijeljene opozicione glasove.

Govoreći o svojim nastojanjima da promijeni tradicionalni politički krajolik, ukazao je na primjer francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji je napustio Socijalističku partiju i kreirao centristički pokret.

"Ovo je moj cilj, da budem u centru", rekao je Mađar i dodao da ima zajedničke stvari i sa Orbanom i sa opozicijom.

Magyarove poruke su se u velikoj mjeri fokusirale na domaća pitanja, posebno na borbu protiv korupcije i poboljšanje kvaliteta života Mađara.

U intervjuu je kritikovao Brisel, ali i naglasio potrebu za konstruktivnim odnosom sa EU.