Bliski istok
15

Opozicija pregovara sa Netanyahuom, da li će doći do rekonstrukcije izraelske vlade?

S. M.
Yair Lapid (Foto: EPA-EFE)
Yair Lapid (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik izraelske opozicione stranke Yesh Atid Yair Lapid ponudio je premijeru Benjaminu Netanyahuu ulazak u vladu s ciljem spašavanja talaca iz zarobljeništva jer stranke krajnje desnice odbijaju prihvatiti sporazum sa Hamasom.

"Rekao sam premijeru, nije me briga za ministarstva, ja sam bio ministar vanjskih poslova, bio sam ministar finansija, bio sam premijer. Stalo mi je samo do jedne stvari, da vratim taoce, a ako mu zatreba bilo kakva sigurnosna mreža da uđemo u vladu, van vlade, na bilo koji način, neka to samo kaže", rekao je Lapid za KAN News nakon sastanak.

Lapid je proteklih sedmica ponudio da se pridruži vladi kako bi oslobodio 136 izraelskih talaca u Hamasovom zarobljeništvu, na osnovu pretpostavke da bi ministri krajnje desnice, ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir i ministar finansija Bezalel Smotrich, mogli napustiti vladu oko sporazuma o taocima ako uključuje značajan prekid vatre i oslobađanje mnogih osuđenih palestinskih militanata. Time bi vladajuća koalicija ostala bez većine u Knesetu.

Lapidova kritika došla je kao odgovor na intervju s Ben-Gvirom koji je u nedjelju objavljen u The Wall Street Journalu , u kojem je kritikovao politiku američkog predsjednika Joe Bidena prema Izraelu.

Lapid je kazao da su Ben-Gvirove izjave nečuvene. On je upozorio da je ramazan jako blizu i da će Ben-Gvirovo ponašanje dovesti do još jedne katastrofe, jer se ramazan smatra periodom pojačanih sigurnosnih tenzija.

"Smatram svoju dužnost da upozorim vladu. Zemlja nije spremna. Nema pripreme. Nema plana. Nije bilo dovoljno razgovora na operativnom i diplomatskom nivou. Na putu smo ka katastrofi, još jednoj katastrofi", upozorio je Lapid.