Svijet
63

Okružena ratovima: Saudijska Arabija postala je najveći kupac oružja na svijetu

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Saudijska Arabija pretekla je Indiju i tako postala najveća svjetska uvoznica naoružanja u 2014. godini, tvrde rezultati istraživanja kompanije IHS.
Foto: AFP
Foto: AFP
Trend rasta uvoza oružja podudara se sa rastom potražnje za vojnim avionima među zemljama u razvoju te povećanim tenzijama na Bliskom istoku, prenosi IHS (Information Handling Services), jedna od vodećih kompanija koje istražuju uslove za globalno poslovanje.

Sjedinjene Američke Države ostale su vodeća država izvoznica naoružanja, dok su iza nje Rusija, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Njemačka.

"Rast u Saudijskoj Arabiji je dramatičan, a ukoliko uzmemo u obzir dosadašnje narudžbe, taj se trend neće smanjivati", rekao je vojni analitičar pri IHS-u Ben Moores.

Uvoz naoružanja u Saudijskoj Arabiji je u 2013. i 2014. godini porastao za 54 posto, a u tekućoj godini pretpostavlja se da će porasti za dodatnih 52 posto, tj. na nevjerovatnih 9 milijardi eura. IHS ovaj podatak ilustruje informacijom da će u 2015. godini jedan od 7 dolara potrošenih na odbranu doći iz Rijada.

Pet od deset najvećih uvoznika oružja na svijetu su zemlje Bliskog istoka, a IHS predviđa da države izvoznice u narednih 10 godina mogu zaraditi i do 100 milijardi eura isporučujući oružje državama kao što je Saudisjka Arabija.

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati učestvuju u američko-arapskoj koaliciji koja vrši bombardovanje položaja militanata Islamske države, a u samo 10 posljednjih godina u okruženju je izbilo nekoliko ratova.