Njemačka
0

Okončan uskršnji protestni marš mirovnih aktivista

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nekoliko hiljada njemačkih mirovnih aktivista u ponedjeljak je okončalo četverodnevni uskršnji protestni marš protiv ratova širom svijeta i kako bi podigli svoj glas neslaganja s militarizacijom.

U lučkom gradu Hamburgu 500 osoba je zahtijevalo raspuštanje vojnog saveza NATO-a dok ih je 900 demonstriralo u dva druga grada, Frankfurtu i Kasselu. Iz godine u godinu broj mirovnih demonstranata je u opadanju, prenosi dpa.

Ovogodišnji marševi obilježavaju 50. godišnjicu prvog marša pokreta, koga su podržavale komunističke vlasti bivše Istočne Njemačke, 1960. godine.

Nacionalni organizacijski biro u Frankfurtu saopćio je da je najveći miting od 2.000 osoba održan u nedjelju u bivšem sovjetskom centru za obuku u Ruppiner-Heideu sjeverozapadno od Berlina koji je sada u vlaništvu njemačkog ministarstva odbrane, ali je ono odlučilo da ga napusti.

Mirovni pokret usprotivio se planovima za novi artiljerijski poligon na toj lokaciji i u nedjelju je pozvao na njegovu brzu zamjenu za civilnu upotrebu.

Nejasno je koliko je pojedinaca uzelo učešča u 70 dešavanja organiziranih tokom proteklog vikenda. Organizacioni biro tvrdi da je učestvovalo i do 40.000 osoba. Mnogi demonstranti zahtijevaju da Njemačka povuče sve vojnike iz Afganistana.