Svijet
0

Odgođena odluka o povlačenju ruskih trupa iz Gruzije

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Gruzija se složila da za sada odgodi primjenu odluke o povlačenju ruskih mirovnih trupa iz Abhazije u očekivanju ishoda pregovora koje s Rusijom treba o tome da započnu savezničke zapadne sile, među kojima su Njemačka, Francuska, Britanija i SAD.

Ministrica vanjskih poslova Gruzije Eka Tkešelašvili je, međutim, danas izjavila da ističe vrijeme za pregovore o sporu Gruzije i Rusije oko gruzijske separatističke oblasti Abhazije i da će Gruzija uskoro morati da odluči da li da ruskim mirovnjacima i dalje dozvoli da ostanu na njenoj teritoriji.

Obraćajući se novinarima u Bruxellesu, poslije sastanka ambasadora zemalja članica NATO-a, gruzijska ministrica je navela da je logično da Gruzija da svoj pristanak za rusko vojno prisustvo pod mandatom mirovne operacije, ali se zapitala da li je njihova misija i dalje mirovna.

Odnosi Rusije i Gruzije zategnuli su se nakon što je gruzijska policija privela sinoć četvoricu pripadnika ruskog mirovnog kontingenta u zoni abhaskog konflikta.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvjedjev nazvao je danas taj incident kao "neprihvatljivu provokaciju", koju je pak šef gruzijske diplomatije okarakterisala kao "mali incident".

Tkešelašvili je ukazala da ukoliko pregovori sa Rusijom ne daju rezultata Gruziji jedino ostaje da povuče svoj pristanak za mirovnu misiju ruskih vojnika. U tom slučaju Moskva bi imala izbor ili da povuče svoje mirovnjake iz Abhazije, ili da ih tamo ostavi pa bi se moglo smatrati da su one okupatorske snage, prenio je Tanjug.

Abhazija je 1992. godine započela separatistički rat za otcepljenje od Gruzije. Primirje je potpisano 1994. a Zajednica nezavisnih država(ZND) je dala mandat ruskim mirovnjacima da održavaju primirje.

Tenzije između Rusije i Gruzije su porasle zbog težnji Gruzije da uđe u NATO, a situacija se naročito pogoršala kada su vođe Alijanse sredinom aprila odlučile da će ta zemlja jednog dana ući u tu vojnu organizaciju, što Rusija shvata kao direktnu prijetnju uperenu protiv nje.