Nema osnova
13

Odbačena još jedna Trumpova žalba koja se tiče osporavanja izbornih rezultata u Pennsylvaniji

A. Z.
Donald Trump (Foto: EPA-EFE)
Donald Trump (Foto: EPA-EFE)
Savezni apelacioni sud odbacio je napore tima Donalda Trumpa da aktuelizira tužbu kojom se osporavaju rezultati izbora u Pennsylvaniji, navodeći da za to nema osnova.

Sudsko vijeće je odbilo zahtjev Rudyja Giulianija koji je tražio izmjenu tužbe koja je ranije odbijena.

"Druga žalba i dalje ima nedostatke zbog čega bi dopunjavanje tužbe bili uzaludno. Nigdje se ne navodi da se bilo koji učesnik u izbornom procesu lošije ponašao prema Trumpovoj kampanji nego prema Bidenovoj. Ako nešto nazivate diskriminacijom ne znači da se ona zaista desila", navelo je sudsko vijeće.

Sudije su također odbile Trumpov zahtjev za poništavanje ovjere glasova u Pennsylvaniji.

"Tvrdnje nemaju nikakav osnov. Broj glasačkih listića koje osporavaju daleko je manji od 81.000 glasova razlike u pobjedi. Plus, izbacivanje miliona glasova pristiglih putem pošte obespravilo bi ogroman broj biračkog tijela", objasnile su sudije.

Trumpov tim žalbu je uložio prošlog vikenda kada je sudija Matthew Brann odbacio tužbu odlučivši da se ona ne može mijenjati niti dopunjavati.

Donald Trump i neki od njegovih saveznika dovodili su u pitanje legitimitet izbora, bez dokaza navodeći da su se desile prevare, te su pravnim putem nastojali poništiti rezultate u ključnim državama, poput Pennsylvanije.