Svijet
0

Od 2005. ubijeno 87.215 Iračana

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Iračka vlada zabilježila je od 2005. godine 87.215 ubistava svojih građana u nasilju koje bjesni u obliku od katastrofalnih bombaških napada do egzekucija, sudeći po statistici do koje je došao Associated Press kako bi otkrio jednu od najbrižnije čuvanih tajni rata.

U kombinaciji s brojkama bolničkih izvora i medijskih izvještaja od početka rata i dubinske analize dostupnih dokaza Associated Pressu, te brojke pokazuju da je više od 110.600 Iračana ubijeno od američke invazije 2003.

Ta brojka je donji prag nasilnih smrti. Zvaničnik koji je pružio podatke AP-u tražeći anonimnost zbog njihove osjetljivosti, procijenio je da je stvarni broj ubijenih za 10-20 posto viši jer se još na hiljade civila smatra nestalim i veliki je broj civila koji su ukopani u haosu rata bez zvaničnih dokumenata koji bi to zabilježili.

Ministarstvo zdravstva prikupljalo je smrtne listove od 2005., a kasnije u toj godini Ujedinjene nacije su počele da ih koriste - skupa s brojkama iz bolnica i mrtvačnica - kako bi javno objavile broj žrtava.

Početkom 2007., kada je sektaško nasilje vršilo pritisak na američku i iračku vladu, irački podaci, međutim, nestali su. Ujedinjene nacije su "u više navrata tražile saradnju" da se nastavi s objavljivanjem brojki ali nikada nisu dobile odgovor, saopćio je glasnogovornik UN-a Farhan Haq.

Podaci do kojih je došao AP odnose se samo na nasilne smrti - ljude ubijene u napadima poput pucnjava, bombaških napada, minobacačkih napada i odrubljivanja glava. Brojka isključuje posredne činioce kao što su štete na infrastrukturi, zdravstvenoj zaštiti i stres koji su doveli do još hiljada smrtnih slučajeva.

Mjerodavne statistike za 2003. i 2004. ne postoje. Iraq Body Count, grupa sa sjedištem u Britaniji, bilježi, međutim, civilne pogibije iz medijskih izvještaja i drugih izvora od početka rata.

AP je razmotrio analize Iraq Body Counta i potvrdio je njegove zaključke konsultirajući stručnjake i analizirajući brojke. AP je također intervjuirao stručnjake uključene u ranije studije, ugledne iračke analitičare i pokrajinske i medijske zvaničnike kako bi ustanovio pouzdanost novih podataka.

Associated Press je također dodao vlastitu računicu poginulih od 28. februara, posljednjeg datuma kada je ministarstvo zdravstva objavilo svoje podatke.