Pokret zainteresovao mnoge
0

Occupy Wall Street je nova turistička atrakcija u New Yorku

Sarajevo-x.com
(Foto: AP)
Turisti koji su tek stigli iz raznih krajeva svijeta i došli u obilazak New Yorka imaju još jednu atrakciju. Obilazak Svjetskog trgovinskog centra i Manhattna su standardna ponuda, ali je u ponudu uvršten i park u kom kampuju demonstranti Occupy Wall Street.

Mnogi tvrde da su boravak turista u Zuccotti parku i fotografisanje zajedno sa demonstrantima u pozadini postali uobičajeni, prenosi Fox News.

Jackie Qualizza iz Kansasa pitala je jednog od demonstranata Arta Udeykina, da joj objasni svrhu ovog pokreta, koji je bio inspiracija mnogima u svijetu.

"Trenutno nemamo cilj, osim da se udaljimo od sistema koji ne funkcioniše", odgovorio joj je Udeykin.

Međutim, Jackie nije bila zadovoljna odgovorom, ali je dodala da razumije njihovu viziju i da je to način da se neko osjeća slobodnim i ima neku ideju o svom životu.

Majice koje nude demonstranti u parku trenutno su besplatne, mada oni primaju donacije koje dobiju zauzvrat od turista. Mnogi turistički vodiči dodali su na svoj repertoar i informacije o tom pokretu, kako je nastao i zašto su se ljudi okupili. Turisti često mašu okupljenim demonstrantima u Zuccotti parku.

Čuju se i komentari turista pesimista koji misle da će se ovaj pokret morati raspasti jer vlada nikad neće mijenjati politiku vezanu za finansije. Mnogi od turista su također bili i iznenađeni kako je malo okupljenih, prema njihovim riječima ponekad čak samo 200 ljudi, a na TV-u izgleda da ih ima mnogo više.