Svijet
0

Obnovit će se Shakespearov grob

FENA
Grob Williama Shakespearea u Stratford-upon-Avonu bit će obnovljen, ali će restauratorski radovi biti izvedeni tako da se izbjegne "kletva" čuvenog dramaturga upućena onome ko se usudi premještati njegove kosti.

Grob engleskog genija (1564-1616) u crkvi Holy Trinity u Stratford-upon-Avonu se raspada i bit će obnovljen u okviru restauratorskih radova u crkvi.

Ali ovaj grob ima jednu posebnost: sam Shakespeare je sastavio nekoliko stihova upisanih na nadgrobnoj ploči koji upozoravaju svakog skrnavitelja.

"Čuvaj se, dobri prijatelju, za ljubav Božju da ne pretresaš prah ovdje zatvoren Blagoslovljen onaj koji poštedi ovo kamenje Proklet onaj koji uznemirava moje kosti", upozorio je Shakespeare.

"Kako bi se izbjegla kletva, grob se neće pomjerati za vrijeme radova", objasnila je Josephine Walker, glasnogovornica udruženja Prijatelji Shakespearove crkve.

"Nećemo uznemiravati grob, nećemo ulaziti dolje i, dakle, ne treba da se brinemo zbog ove kletve", kazala je ona.

Grad Stratford-upon-Avon privlači turiste iz cijelog svijeta koji dolaze da otkriju glavna mjesta koja su obilježila život velikog dramaturga, od njegove rodne kuće do groba, preko rodne kuće njegove supruge Anne Hathaway i trupe Royal Shakespeare Company.

Prijatelji Shakespearove crkve pokušavaju da prikupe četiri miliona livri (pet miliona eura) kako bi obnovili Holy Trinity Church, jedno on nazaobilaznih mjesta svakog šekspirijanskog hodočašća.