Counter Extremism Project
109

Objavljena lista trenutno 20 najopasnijih ekstremista na svijetu

V. K.
Lider Hamasa treći na listi (Foto: EPA-EFE)
Lider Hamasa treći na listi (Foto: EPA-EFE)
Nevladina organizacija Counter Extremism Project koja za cilj ima borbu protiv ekstremizma i radikalnih pokreta, objavila je listu trenutno najopasnijih ekstremista na svijetu.

Na spisku ove organizacije, našle su se brojne ličnosti koje su poznate u svijetu po svojim vojnim ili političkim karijerama. Kako je navedeno CEP-ova lista najopasnijih ekstremista trenutno obuhvata osobe iz svakog dijela svijeta koje promoviraju ideje koje mogu potencijalno ugroziti globalnu sigurnost.

Hassan Nasrallah

Hassan Nasrallah (Foto: EPA-EFE)
Hassan Nasrallah (Foto: EPA-EFE)

Lider Hezbollaha predvodi listu trenutno najopasnijih ekstremista na svijetu. Iako nema zvaničnu političku funkciju u vlasti, za Nasrallaha mnogi stručnjaci govore kako je utjecajniji od brojnih zvaničnika u Libanu. Sjedinjene Američke Države su Nasrallaha proglasile teroristom još 1995. godine kada su mu blokirane sve transakcije i imovina u toj državi.

Amir Muhammad al-Mawla

Amir Muhammad al-Mawla (Foto:Twitter)
Amir Muhammad al-Mawla (Foto:Twitter)

Trenutni vođa tzv. Islamske države koji je na toj poziciji naslijedio nekadašnjeg istaknutog člana organizacije Abu-Bakr al-Baghdadija. Prije toga, al-Mawla je slovio za jednog od najvažnijih ljudi Al-Qaide u Iraku. Prema zvaničnim izvještajima, vođa IDIL-a sumnjiči se za zločine nad Jezidima i ubistva više od 5.000 pripadnika ove zajednice u Iraku. Kada je u pitanju trenutna pozicija lidera tzv. Islamske države, stručnjaci ističu kako al-Mawla trenutno pokušava organizirati nove jedinice IDIL-a koje bi trebale vratiti teritorije koje je ovaj pokret izgubio u proteklom periodu.

Ismail Haniyeh

Ismail Haniyeh (Foto: EPA-EFE)
Ismail Haniyeh (Foto: EPA-EFE)

Vođa pokreta Hamas, proglašen je teroristom još 2018. godine, a države koje su proglasile palestinsku organizaciju Hamas kao terorističku su Kanada, SAD, Izrael, Japan i zemlje Evropske unije. U septembru 2020. Haniyeh je rekao da Hamas ima rakete sposobne da unište Tel Aviv i područja izvan njega, a upravo ta izjava je možda i najviše zaslužna zašto je Haniyeh pozicioniran visoko na listi.

Beate Zschape

Beate Zschpe (Foto: EPA-EFE)
Beate Zschpe (Foto: EPA-EFE)

Članica neonacističkog pokreta NSU (National Socialist Underground) nakon određenog vremena, početkom 21. stoljeća, isprofilisala se kao lider NSU-a, a mnogi je i danas smatraju utjecajnom osobom među njemačkim stanovništvom. Tokom 2018. godine, Zschape je osuđena na kaznu doživotnog zatvora zbog ubistva 10 imigranata 2013. godine. Također, organizacija čiji je lider, tereti se za bombaške napade u Kelnu kao i druga ubistva koja su se u proteklim godinama dogodila u Njemačkoj, a čije su žrtve bili imigranti.

Yusuf al-Qaradawi

Yusuf al-Qaradawi (Foto: EPA-EFE)
Yusuf al-Qaradawi (Foto: EPA-EFE)

Islamski učenjak i neformalni ideolog organizacije Muslimansko bratstvo. Zbog svojih ekstremističkih stavova, al-Qaradawiju je zabranjen ulaz u SAD, Francusku i Veliku Britaniju. Pored toga, Saudijska Arabija, Bahrein, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati, proglasili su ga teroristom.

Stanislav Anatolyevich Vorobyev

Osnivač Ruskog carskog pokreta kojeg je američki State Department proglasio teroristom 6. aprila 2020. godine. Pokret čiji je Vorobyev lider, definiran je kao neonacistički čiji je osnovni cilj stvoriti potpuno "bijelu" Rusiju uz monarhistički sistem vladavine. Također, članovi ovog pokreta učestvovali su i na ratištima u Ukrajini, a zvanični izvještaji navode kako imaju nekoliko kampova za obuku u zemljama Skandinavije.

Ashin Wirathu

Ashin Wirathu (Foto: EPA-EFE)
Ashin Wirathu (Foto: EPA-EFE)

Vođa antimuslimanskog pokreta u Mijanmaru, poznat je kao i "budistički Bin Laden". Prema izvještajima, Wirathu je odslužio desetogodišnju kaznu zatvora zbog poticanja religijske mržnje međutim i nakon samog izlaska nastavio je sa propagiranjem antimuslimanskih stavova. Aktivan je na svim društvenim mrežama, a njegove knjige moguće je kupiti širom Mijanmara.

Jehad Serwan Mostafa

Mostafa, poznat i pod imenom Ahmed Gurey, smatra se trenutno najtraženijom osobom u SAD-u, a američki State Department ponudio je nagradu od 5 miliona dolara za informacije koje bi mogle dovesti do hapšenja američkog ekstremiste. Prema posljednjim informacijama Serwan Mostafa aktivan je na ratištu u istočnoj Africi gdje se bori u redovima organizacije Al-Shabaab koja tijesno sarađuje sa Al-Qaidom. Pored toga, Mostafa je unutar pokreta zadužen za regrutovanje i obuku novih vojnika pokreta.

Martin Sellner

Martin Sellner (Foto: EPA-EFE)
Martin Sellner (Foto: EPA-EFE)

Na listi najopasnijih osoba našlo se i ime dobro poznatog evropskog političara Martina Sellnera. Krajnji desničar i vođa austrijske organizacije "Odbranimo Evropu", poznat je po svojim ekstremnim stavovima protiv imigranata i pripadnika islamske zajednice. Tokom 2018. godine zabranjen mu je ulaz u Veliku Britaniju i SAD zbog sumnje da u tim zemljama organizuje nove ogranke tzv. Identitaraca koji bilježe rast u svim evropskim državama.

Mahathir Mohamad

Mahathir Mohamad (Foto: EPA-EFE)
Mahathir Mohamad (Foto: EPA-EFE)

Bivšeg malezijskog premijera prate brojne kontroverzne izjave. Tokom mandata, često je kritikovao evropske države, Jevreje ali i LGBT zajednicu. U oktobru 2020. godine, nakon terorističkog napada u Nici, izazvao je gnjev javnosti izjavom kako "muslimani imaju pravo ubiti milione Francuza zbog njihovog ponašanja u prošlosti". Također, poznat je i po izrazitim antisemitskim stavovima kao i radikalnim idejama koje promovira svakodnevno putem medija u Maleziji.

Pored ovih, svakako najzanimljivijih imena, na listi najopasnijih ekstremista našla su se i imena generalnog sekretara Hezbolaha Ahmada al-Hamidawija, osobe zadužene za propagandu u organizaciji Al-Qaida Adela Baryja, vođe pokreta Al-Shabaab Ahmeda Ubaidaha, kao i britanskog učenjaka Anjema Choudaryja.

Anjem Choudary (Foto: EPA-EFE)
Anjem Choudary (Foto: EPA-EFE)

Kurdski terorista Mullah Krekar, kao i vođe neonacističkih pokreta u Švedskoj i Rusiji Rinaldo Nazzaro i Simon Lindberg, također su na CEP-ovoj listi najopasnijih ekstremista. Posljednja tri mjesta zauzimaju Tooba Gondal, Samantha Lewthwaite i David Myatt. Gondal i Lewthwaite već su odavno na listi Interpola zbog umiješanosti u terorističke napade u Siriji, Keniji i još nekim državama Afrike. Također, u izvještaju se ističe kako su članice tzv. Islamske države i Al-Qaide zadužene i za edukaciju novih članova ovih militantnih organizacija.

Posljednja osoba na listi, David Myatt, definitivno ima zanimljivu prošlost. Prema izvještaju, tokom sedamdesetih godina Myatt je bio jedan od lidera nacističkog pokreta "The Order of Nine Angles" da bi tokom devedesetih godina u Velikoj Britaniji osnovao nacionalsocijalistički pokret NSM. U međuvremenu, 2006. godine Myatt je odbacio nacističku ideologiju i posvetio se proučavanju islama. Ipak, i tokom tog perioda održavao je kontakte sa nacističkim grupama te je istovremeno podržavao i radikalne grupe poput Al-Qaide. Od 2010. godine, Myatt više nije član niti jednog nacističkog pokreta, a prema određenim navodima odbacio je i islamska učenja te se posvetio "jedinstvenom načinu života" koji je opisao u svojoj knjizi "Philosophy of Pathei-Mathos" kao spiritualni način života.