Slovački književnik
13

Objavljen snimak Ficovog atentatora u kojem govori zašto je pucao u premijera

S. M.
Objavljena je snimka atentatora na slovačkog premijera Roberta Fica u kojem je rekao zašto je to uradio.

U pitanju je književnik Juraj Cintula (71). On je kazao da je to učinio "jer se nije slagao s politikom vlade".

Na pitanje da objasni, rekao je: "Masovne medije likvidiraju. Zašto se napada Radio televizija Slovačke? Zašto je Mazák (državni sudija) smijenjen?".

Na zvaničnoj Facebook stranici Roberta Fice prije tri sata je objavljeno da je premijer podvrgnut operativnom zahvatu i da se trenutno nalazi u životnoj opasnosti.

[TWITTER]1790793026815611113[/TWITTER]

"U Roberta Fica je danas pucano. Više puta je upucan i trenutno je u životnoj opasnosti. U ovom trenutku se helikopterom prevozi u Bansku Bistricu, jer bi do Bratislave trebalo predugo zbog potrebe za operacijom. Narednih nekoliko sati će odlučiti", stoji u komentaru.

Napadač na slovačkog premijera rođen je 1953. godine i već dugi niz godina živi u Levicama. Prema javno dostupnim informacijama, jedan je od osnivača ljevičarskog književnog kluba Duga, u kojem je aktivan od 2005. godine.

On je prije osam godina na internetu objavio da prikuplja potpise za osnivanje političke stranke protiv nasilja, kada je rekao: "Nasilje je često reakcija ljudi, kao oblik izražavanja prostog nezadovoljstva stanjem stvari. Budimo nezadovoljni, ali ne nasilni".

Slovački mediji javili su da je osumnjičeni bivši čuvar u tržnom centru, kao i autor tri zbirke poezije.

Jedna medijska kuća, Atkuality.sk, citirala je njegovog sina koji je rekao da je njegov otac zakonski vlasnik dozvole za oružje.

"Apsolutno nemam pojma šta je moj otac namjeravao, šta je planirao, šta se desilo", rekao je njegov sin.