Svijet
74

Objavljen novi snimak egzekucije Assadovih lojalista

SRNA
Na internetu je objavljen novi video snimak na kojem se vidi kako sirijski pobunjenici odsijecaju glave dvojici lojalista režimu predsjednika Bashara al Assada, prenosi ruska televizijska stanica "Russia Today".

Autentičnost snimka potvrdili su izvori iz pobunjeničkih snaga, mada nije poznato ko je izvršio egzekuciju. Na video snimku, koji traje devet minuta, prikazano je nekoliko stotina ljudi, uključujući muškarce, žene i djecu kako stoje na brdu oko dvojice osuđenih vezanih užadima i sa vrećama na glavama.

Na snimku su dvojica obučenih u civilnu odjeću kleknula nakon, a potom je pripadnik pobunjenika nožem prerezao vrat jednom pa drugom. Glave pogubljenih odsječene su i stavljene na tijelo.

Snimak je urađen mobilnim telefonom, a na internet stranicu "YouTube" postavila ga je organizacija "Sirijska istina" koja podržava predsjednika Assada. Ista organizacija je prethodno objavila snimak na kojem pobunjenik jede ljudsko srce.

Na drugim sirijskim medijima, objavljeno je da su pogubljeni bili kršćani i da su ubijeni iz vjerskih razloga. Nekoliko izvora navodi da je jedan od ubijenih bio sveštenik.

Brojni izvori navode da je milicija, koja je odgovorna za pogubljene, dio radikalne islamističke grupacije "Džabat al Nusra, koja je povezana sa Al Qaidom.