Britanska štampa
0

Obamina prva godina - promjena imidža SAD-a

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Prva godišnjica ulaska Baraka Obame u Bijelu kuću povod je brojnim analizama učinka prvog crnca američkog predsjednika u posljednjih godinu dana.

Svi britanski listovi u srijedu ističu simbolički značaj prvoga crnačkog predsjednika Sjedinjenih Država čija je izborna pobjeda "uništila brojne stereotipe" i izazvala val euforije kako u Americi, tako i širom planete.

Konzervativni Daily Telegraph piše da ovu godišnjicu uglavnom karakterizira "razočaranje" jer Obama "neupitno" nije mogao ispuniti "prenapuhana" očekivanja svojom inspirativnom predizbornom retorikom.

No ocijeniti Obaminu prvu godinu u Bijeloj kući kao neuspjeh, piše list, bilo bi prestrogo s obzirom na katastrofalno naslijeđe prethodne administraciji – dva rata i ekonomski kolaps zemlje.

Na domaćem planu Obama je stabilizirao gospodarstvo, iako nezaposlenost i dalje raste, nije ispunio obećanje o zatvaranju logora Guantanamo, ali je blizu cilja univerzalne zdravstveno zaštite u Americi.

Na međunarodnoj sceni, nastavlja list, Obamina retorika je bila savršena nasuprot gotovo nikakvim pomacima na Bliskom stoku, u vezi s Iranom pa i s borbom protiv klimatskih promjena.

Daily Telegraph daje savjet Obami za narednu godinu: "Manje pričaj, a više i bolje radi."

Liberalni The Independent, pak, piše da je Obama napravio "ohrabrujući početak" bez obzira na brojne i ponekad opravdane zamjerke, i na njegovu trenutno nisku popularnost u Americi.

Barack Obama je u proteklih dvanaest mjeseci promijenio način na koji svijet gleda na njegovu zemlju. Imidž unilateralnog siledžije je, piše Independent, preko noći pretvoren u novu, predusretljivu i kulturniju Ameriku u najboljoj tradiciji liberalnog internacionalizma.

Da je Obama u svojoj prvoj godini u Bijeloj kući postigao samo to, dakle, globalnu rehabilitaciju svoje zemlje – to bi bilo dovoljno, konstatira Independent