Guardian
0

Obamin najbolji govor do sada

FENA
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)
Američki predsjednik Barack Obama na komemoraciji žrtvama pucnjave u Tucsonu u Arizoni održao je najbolji govor u svojoj karijeri, piše u petak u redakcijskom komentaru britanski The Guardian.

Iako u njegovom obraćanju nije bilo izraza i rečenica lakih za pamćenje, američki predsjednik je, navodi list, odstranio profesionalnu rezerviranost i postao suosjećajni šef države kakvoga su svi očekivali kada je davao zakletvu prije dvije godine.

Obama je nakon dvije turbulentne godine na vlasti, ocjenjuje Guardian, pronašao način da se izrazi, i to je učinio tako što je ponovo otkrio teme koje su ga i učinili izvanrednim kandidatom za predsjednika Amerike.

Ako je u stanju ne samo da oboji raspoloženje ljudi nakon tragedije u Tucsonu već da to uradi na nacionalnom nivou i da to čini do kraja svog mandata, onda će to biti promjena u koju vjerujemo, zaključuje Guardian u redakcijskom komentaru.

Daily Telegraph u svome komentaru piše kako je još rano reći da li će Obamin govor u Tucsonu obilježiti cijeli njegov predsjednički mandat, jer se s obzirom na reputaciju odličnog govornika koju ima od njega očekivalo da odgovori izazovu.

List ipak navodi da je američki predsjednik ponudio smirenje i utjehu, što je naciji upravo i bilo potrebno nakon sedmica razmirica i bijesa.

Obamin govor uglavnom se sastojao od prisjećanja na one koji su poginuli i koji su ranjeni u napadu, dok je poštovanje odano i onima koji su spriječili napadača da u još većoj mjeri povrijedi prisutne u tržnom centru u Tucsonu.

Obamine riječi su, zaključuje u uredničkom komentaru Daily Telegraph, neophodan odgovor na histeriju koja je nastala u cijeloj ovoj epizodi i u kojoj su se ljevica i desnica međusobno optuživale diskreditirajući pritom same sebe.