Fidel Castro
0

"Obama živi u svijetu fantazija"

FENA
Fidel Castro (Foto: Arhiv/Reuters)
Fidel Castro (Foto: Arhiv/Reuters)
Bivši kubanski predsjednik Fidel Castro nagovijestio je da bi nuklearni napad na Iran mogao pomoći američkom predsjedniku Baracku Obami da osvoji drugi mandat i ukazao na mogućnost da SAD napadne Sjevernu Koreju.

U autorskom članku naslovljenom "Imperija i rat", koji su u srijedu objavili kubanski državni mediji, Castro je prikazao američkog predsjednika kao "žrtvu fantazija koje su u njegov um usadili zlonamjerni savjetnici".

"Da li bi Obama mogao uživati u osjećajima (proisteklim iz uspjeha ostvarenog) na drugim predsjedničkim izborima a da Pentagon ili Izrael, koji se ponašanjem ni najmanje ne povinuje odlukama SAD-a, ne upotrijebe nuklearno oružje protiv Irana. Kakav bi naš život bio poslije toga", upitao je Castro.

Bivši kubanski predsjednik je ukazao i na "opasnost da SAD napadne Sjevernu Koreju" zbog "nedavnog incidenta u vodama te države", očito misleći na optužbe da je Sjeverna Koreja napala i potopila jedan južnokorejski brod, kada je poginulo 46 ljudi, prenio je Associated Press.

Kina bi mogla blokirati takav napad koristeći veto u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, rekao je Castro, sugerirajući da bi Washinton najvjerojatnije tražio odobrenje tog tijela prije nego što se odluči na takav potez.

Castro je dosad često hvalio Obamu, ali ga je u ovom članku predstavio kao pijuna globalnog kapitalističkog stroja.

Prema Castru, Obama "može održati stotine govora pokušavajući pomiriti nepomirljivo...", ali on "čini ustupke pojedincima i grupama lišenim etike i predstavlja svjetove mašte koji se jedino uklapaju u njegovoj glavi i koje njegovi beskrupulozni saveznici, znajući njegove sklonosti, usađuju u njegov um".

Castro (83) povukao se iz javnog života u julu 2006. zbog zdravstvenih problema, a vlast je predao svom mlađem bratu Raulu.