The Independent
0

'Obama zaigrao kartom od hiljadu milijardi dolara'

FENA
Svi londonski dnevnici u utorak analiziraju plan administracije predsjednika Baracka Obame za koji se u Bijeloj kući nadaju da će spasiti paralisani američki bankarski sistem i oživjeti posustalu privredu.

Obama je zaigrao svojom kartom od hiljadu milijardi dolara, objavljuje na naslovnoj strani Independent.

List ističe da je odmah po objavljivanju detalja plana za spas američkog bankarskog sistema, berza u New Yorku oživjela, da su pozitivni pomaci primjećeni i na američkom tržištu nekretnina, sa kojeg je kreditna kriza i potekla, te da izgleda ima razloga za nadu da nakon teške finansijske zime predstoji otopljavanje.

Plan Obaminog ministra finansija Timothyja Geitnera - da se privatnim investitorima na raspolaganje stave stotine milijardi dolara, kojima bi, u vidu obveznica, otkupljivali toksične dugove banaka i osposobili ih da ponovo daju kredite - smjela je, ali i vrlo riskantna igra, ocjenjuje Indepedent.

Na putu realizacije plana su dvije krupne prepreke, nastavlja list.

To je najprije mogućnost da su bankarski dugovi toliko toksični da bi trošak njihovog otkupa, kao mrtve investicije, na kraju morali da plate američki porezni obveznici.

Drugo, moguće je da su banke u daleko gorem stanju nego što je to Obamina administracija spremna da prizna.

Trebalo bi se nadati najboljem, jer i najpoznatiji svjetski investitor Warren Buffet preporučuje otkup toksičnih dugova kao dobar posao, navodi Independent.

Ipak, Obamina administracija bi morala da bude spremna na radikalne korake, ako mjere ne daju rezultate - ako investitori ne pokažu dovoljno interesa, a banke ne počnu ponovo da pozajmljuju novac.

To znači, zaključuje Independent, da je sljedeći korak direktna kontrola nad bankama, uspostavljanje opštih garancija njihovih sposobnosti i nemilosrdno odvajanje zdravih od zaraženih sredstava.

Ekonomska kriza je započela strmoglavim padom povjerenja u svjetski finansijski sistem i oporavka neće biti dok se ne riješi centralni problem, a to je hvatanje u koštac sa samim korjenima kreditne krize, piše Independent.