Svijet
0

Obama se ne boji trgovačkog rata s Kinom

FENA
Foto: AFP/Getty Images
Foto: AFP/Getty Images
Američki predsjedsnik Barack Obama kazao je da se ne boji "trgovačkog rata" s Kinom, bez obzira na oštru aktuelnu komercijalnu svađu dvije sile.

U svom govoru pred finansijskim čelnicima svijeta u New Yorku, i u razgovoru datom televizijskom kanalu Bloomberg, Obama je branio razloge protekcionizma te pravdao odluku o nametanju dodatnih carinskih dažbina na gume koje dolaze iz Kine.

Međutim, rekao je on na Bloombergu, "korak smo ispred komercijalnog rata. Postoje tenzije vezano za to pitanje, tu nema nikakve sumnje, Ali, moja poruka je vrlo jednostavna, postoje pravila koja se moraju poštovati", prenosi AFP.

Istovremeno, njegova administracije vjeruje da ova svađa neće ugroziti samit dužnosnika razvijenih zemalja i onih u razvoju, koje će Obama primiti iduće sedmice, kao i da neće uticati na saradnju Washingtona i Pekinga zbog straha od sjevernokorejskog nuklearnog programa.

Samo dvije sedmice prije samita Grupe 20 (G20), Obama je nametnuo dodatne carinske dažbine na uvoz guma iz Kine, zbog velikog povećanja uvoza tokom posljednjih godina, kršeći time, prema američkoj administraciji, postojeće sporazume.Kina, koja je osudila kršenje međunarodnih propisa, uložila je u ponedjeljak žalbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO).

Sukob je izbio u trenutku kada je Obama u utrci s Kinom vezano za velike međunarodne izazove, kao što su reforma svjetskog finansijskog sistema, borba protiv klimatskog zagrijavanja, te iranski i sjevernokorejski nuklearni programi.