SAD
0

Obama sa savjetnicima razmatrao opcije za Afganistan

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Američki predsjednik Barack Obama sastao se u srijedu sa svojim timom za nacionalnu sigurnost kako bi razmotrili četiri opcije za novu strategiju u Afganistanu, približavajući se odluci o slanju američkih pojačanja.

Na sastanku su sudjelovali ministar obrane Robert Gates, zapovjednik združenog stožera admiral Mike Mullen, zapovjednik američkih snaga na Bliskom istoku i u Aziji general David Petraeus, posebni izaslanik za Afganistan i Pakistan Richard Holbrooke, te drugi dužnosnici, kazao je glasnogovornik Bijele kuće Tommy Vietor, prenosi u četvrtak Hina.

Bijela kuća je ranije objavila da se razmatraju četiri moguće opcije za Afganistan, ne ulazeći u druge pojedinosti.

General Stanley McChrystal, zapovjednik snaga SAD-a i NATO-a u Afganistanu, pridružio se raspravi telekonferencijskom vezom iz Afganistana.

On je ranije zatražio 40.000 dodatnih vojnika za pobjedu u ratu u Afganistanu. Američki kontigent u toj zemlji do kraja godine bi trebao brojati 68.000 vojnika, uključujući i pojačanja od 21.000 vojnika koje je Obama odobrio ranije ove godine.

  • Bilo je puno rasprava o dodatnim resursima, kao i o preciziranju naših ciljeva. O tome ćemo i danas razgovarati. Mislim da se stvarno bližimo odluci, izjavio je general Petraeus prije sastanka za CNN.

Skup održan u srijedu je osmi sastanak Obaminog tima za nacionalnu sigurnost posvećen strategiji u Afganistanu, a glasnogovornik Vietor je kazao da ne zna je li i posljednji.

  • Predsjednik to radi na vrlo svrhovit i promišljen način , rekao je glasnogovornik Robert Gibbs.

  • Odluka bi mogla uslijediti nakon što se Obama 19. novembra vrati s osmodnevne turneje po istočnoj Aziji, koja će obuhvatit Japan, Singapur, Kinu i Južnu Koreju, kazao je Gibbs.

Kada odluka bude donesena, predsjednik će uzeti vremena da je objasni Amerikancima, rekao je Gibbs dodajući kako bi to moglo biti u televizijskom obraćanju naciji, govoru vojsci ili na nekom drugom forumu.

Obama je pod snažnim pritiskom republikanske opozicije da prihvati zahtjev generala McChrystala, o čemu svjedoči i pismo koje mu je u srijedu uputilo 10 republikanskih članova senatskog Odbora za oružane snage, na čelu sa senatorom Johnom McCainom, u kojem izražavaju punu podršku zahtjevu McChrystala za dodatnim sredstvima i ljudstvom.

U SAD-u je u srijedu obilježen Dan veterana s nizom veteranskih parada, polaganja vijenaca i drugih prigodnih skupova na kojima je odavana počast vojnicima iz brojnih ratova koje je Amerika vodila u svojoj kratkoj povijesti.

Predsjednik Obama položio je vijenac na grob neznanom junaku na Nacionalnom groblju Arlington i posjetio dio groblja na kojem su svježe humke palih vojnika iz Iraka i Afganistana, gdje se zadržao u razgovoru s ožalošćenim obiteljima.