Svijet
0

Obama opovrgava informacije u vezi s proturaketnim štitom

FENA
The New York Times je u utorak prenio izjave dužnosnika američke administracije prema kojima je predsjednik Barack Obama ponudio Rusiji sporazum oko kontroverznog američkog plana o uspostavi raketnog štita u istočnoj Evropi kojem se Rusija protivi.

U pismu koje je prošlog mjeseca uputio ruskom kolegi Dmitriju Medvedevu američki predsjednik izrazio je spremnost na ponovno razmatranje plana o instaliranju sustave raketne odbrane u Poljskoj i Češkoj ako Moskva pomogne Washingtonu u zaustavljanju iranskog razvoja raketa dalekog dometa.

Rusija je razvila ekonomske i vojne veze s Iranom te se odupire tvrđoj politici Sjedinjenih Država prema toj zemlji. Rusija, kako se javlja, još nije odgovorila na ponudu predsjednika Obame, prenosi VoA.

Izvještaj je u javnost prvi iznio New York Times u izdanju od utorka. Međutim, predsjednik Obama je u utorak u Bijeloj kući izjavio da izvještaj Timesa nije precizno prenio smisao pisma koje je uputio ruskom predsjednik Dmitriju Medvedevu.

Američki predsjednik kaže da je pismo pokrivalo širok spektar pitanje, međutim, da nije uključivalo ponudu da će SAD ponovno razmotriti planove o razmještanju proturaketnog štita ako Moskva onemogući Iran u izgradnji oružja dugog dometa.