Svijet
26

Obama "omekšao": Obećao veću transparentnost u nadzoru

Klix.ba
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)
Američki predsjednik Barack Obama pozvao je na niz reformi američkog programa nadzora kako bi zagarantovao veću otvorenost.

Na konferenciji za medije u Bijeloj kući, Obama je predložio izmjene odredbi u Zakonu o patriotizmu, koji uređuje prikupljanje telefonskih podataka.

Obama je predložio i uvođenje "savjetnika" koji bi odgovarao tajnom sudu, a koji bi stajao iza programa. Programe nadzora branio je još otkako su u junu procurile prve informacije o njima.

"Za mene, kao predsjednika, nije dovoljno imati povjerenja u ove programe, i američki narod treba da ima povjerenja", rekao je Obama te optužio Rusiju za retrogradno razmišljanje, a zbog njihove odluke da pruže azil Edwardu Snowdenu, koji je medijima razotkrio detalje o tajnim nadzornim programima.

Iako je opovrgnuo priču o ozbiljnom diplomatskom raskolu sa Moskvom, Obama je rekao kako se pojavilo puno više antiameričke retorike sa povratkom Vladimira Putina na čelo države.

Naveo je i da je, tokom videorazgovora, ruski predsjednik bio "pogrbljen i izgledao kao klinac koji se dosađuje na kraju učionice", ali i da su njihovi razgovori bili konstruktivni. Također je i rekao kako ne misli da je Snowden djelovao kao patriota.

"Amerika nije zainteresovana za špijuniranje običnih ljudi... Imamo značajne mogućnosti, ali pokazujemo suzdržanost kakvu mnoge druge zemlje odbijaju. Muškarci i žene u našoj obavještajnoj zajednici svakodnevno rade kako bi nas održali sigurnim i jer vjeruju u ovu zemlju žele da žive za naše ideale", rekao je Obama.