Brani američki angažman u Libiji
0

Obama: Odbijam čekati pokolje i masovne grobnice

FENA
Barack Obama (Foto: Reuters)
Barack Obama (Foto: Reuters)
Američki predsjednik Barack Obama rekao je da su se Sjedinjene Države pridružile kampanji zapadnih zemalja protiv libijskog čelnika Moamera Gaddafija "kako bi zaustavile masakr" i okončale njegovu "brutalnu represiju" nad libijskim narodom.

U govoru naciji u ponedjeljak uvečer, prenošenom putem televizije, Obama je rekao da je kampanja, prema ovlaštenju rezolucije Ujedinjenih naroda, zaustavila "smrtonosno napredovanje" libijskog čelnika.

Moamer Gaddafi je izgubio povjerenje svog naroda i legitimnost da ga vodi, rekao je američki predsjednik, dodavši da "nije uopće u pitanju da bi i za Libiju, i za svijet, bilo bolje" da Gaddafi više ne bude na vlasti. No, rekao je, širenje vojne misije da uključi i promjenu režima u Libiji bilo bi pogrešno.

Obama je rekao da državna tajnica Hillary Clinton u utorak odlazi u London na konsultacije s predstavnicima više od 30 zemalja i libijske opozicije o vrstama političkih napora koji su neophodni za vršenje pritiska na libijskog čelnika, prenijela je VoA.

On je govorio o strateškom interesu u sprečavanju Gadafija da "pregazi one koji mu se protive", što bi dovelo do "humanitarne krize". Također, obećao je pomoć u održavanju sigurnosti civila u Libiji te saradnju s međunarodnom zajednicom u pružanju hrane i medicinske pomoći.

Ponovio je svoje ranije obećanje da će američka uloga u zračnoj kampanji biti ograničena, te da neće biti uključivanja američkih kopnenih snaga. On je istaknuo da NATO savez preuzima provođenje zone zabrane leta.

“NATO savez je odlučio preuzeti i dodatnu odgovornost za zaštitu civila na tlu. Prijelaz odgovornosti za akcije sa SAD-a na Sjevernoatlantski savez dogodit će se sutra. Potom, vodeću ulogu preuzimaju naši saveznici i partneri, a ja sam potpuno uvjeren da će naša koalicija održati pritisak na Gaddafijeve preostale snage. U tom nastojanju SAD će pružati podršku, uključujući objavještajnu djelatnost, logističku podršku, pomoć u traganju i spašavanju, kao i sposobnosti za gušenje komunikacijskih kapaciteta režima”, kazao je Obama.

Svoj je govor američki predsjednik završio rekavši da Sjedinjene Američke Države "pozdravljaju činjenicu da se na Srednjem istoku i u Sjevernoj Africi događa historija i da su mladi ljudi ti koji to predvode".

Cilj govora Baracka Obame bio je odgovor na zabrinutost koja se čula iz Kongresa, a i s drugih strana, da nije jasno postavio ciljeve SAD-a prije nego što je američke snage uključio u zračnu kampanju. Za svoje kritičare, američki je predsjednik imao jasnu poruku:

“Zanemariti odgovornost SAD-a kao čelnika, a još i više našu odgovornost prema drugim ljudskim bićima pod takvim okolnostima bilo bi jednako izdaji onoga što i ko smo mi. Neke zemlje mogu skrenuti pogled sa zločina u drugoj zemlji. Sjedinjene Američke Države su drugačije. A kao predsjednik, ja odbijam čekati na prizore pokolja i masovnih grobnica, prije nego što poduzmem akciju.”