SAD
0

Obama o umirovljenju suca vrhovnog suda Davida Soutera

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik Barack Obama u petak je objavio da ga je sudac Vrhovnog suda David Souter obavijestio o svojoj namjeri da se ovoga ljeta povuče u mirovinu.

Obama je prekinuo redoviti dnevni brifing za novinare svoga glasnogovornika Roberta Gibssa, kako bi novinarima osobno prenio informaciju o svom telefonskom razgovoru sa sucem Souterom (69), koji mu je kazao da se s početkom ljetne sudske stanke povlači iz aktivne službe.

"Upravo sam razgovarao sa sucem Suterom i želio bih reći nekoliko riječi o njegovoj odluci da se umirovi iz Vrhovnog suda", rekao je Obama pred iznenađenim novinarima, dok su voditelji TV mreža komentirali kako ne pamte da je neki američki predsjednik na taj način 'uskočio' na mjesto svog glasnogovornika.

"Tokom svoja dva desetljeća na Vrhovnom sudu, sudac Souter je pokazao što znači biti nepristran i neovisan sudac. Na sud je došao bez određene ideologije, niti je ikad promicao neki politički program. Dosljedno se opirao etiketiranju i bio je usredočen samo na jednu zadaću, postizanje pravednog ishoda u predmetu koji je pred njim", rekao je Obama.

Također je istaknuo njegovu visoku radnu etiku, smisao za humor, integritet, suosjećajnost, te dodao kako mu je u razgovoru zahvalio na požrtvovnoj službi osobno i u ime američkog naroda.

Odlazak u mirovinu 69-godišnjeg suca iz New Hampshirea, nakon 18-godišnje službe u Vrhovnom sudu, daje Obami priliku za njegovo prvo imenovanje suca Vrhovnog suda, koji čini devet sudaca s doživotnim mandatom.

Odluke Vrhovnog suda koji je ujedno i ustavni sud SAD-a, od ključnog su utjecaja na cijelo američko zakonodavstvo, pravosudni sistem i državni ustroj.

"Tražit ću nekoga oštroga i neovisnog uma, s dokazanom izvrsnošću i integritetom. Nekoga ko razumije da pravda nije apstrakcija iz pravnih teorija i knjiga, već nešto što utječe na svakodnevne živote ljudi", rekao je Obama, ističući da je izbor kandidata za Vrhovni sud jedna od njegovih najozbiljnijih odgovornosti.

"Tražit ću nekoga ko dijeli moje poštovanje za ustavne vrijednosti na kojima je ova zemlja utemeljena", naglasio je Obama, aludirajući na slobodna tumačenja nekih ustavnih odredbi u razdoblju nakon terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. Najavio je konsultacije s članovima obiju stranaka o kandidatu za vrhovnog suca, te izrazio očekivanja da će izabranik prisegnuti na dužnost prije 5. oktobra, kada Vrhovni sud nastavlja s radom.

Oko izbora Souterova nasljednika vodit će se bitka među strankama, koja ovisno o ishodu može oslabiti ili ojačati predodžbu o Obami kao predsjedniku sklonom međustranačkoj suradnji.

Souter pripada liberalnoj manjini sadašnjeg sastava Vrhovnog suda, tako da njegovo povlačenje neće bitnije promijeniti ravnotežu snaga.

Pravni savjetnik Bijele kuće Gregory Craig imat će vodeću ulogu u postupku izbora kandidata, kao i potpredsjednik Joe Biden, koji je kao predsjednik senatskog Odbora za pravosuđe vodio saslušanja petero sadašnjih sudaca.

Očekuje se da će Obama na mjesto Soutera imenovati sutkinju, jer je među vrhovnim sucima sada samo jedna žena, a kao glavne kandidatkinje spominju se savezna sutkinja Sonia Sotomayor iz New Yorka, koja bi bila i prvi Hispanik u sudu, Elena Kagan, zamjenica ministra pravosuđa, Diane Wood, sutkinja saveznog Žalbenog suda iz Chicaga, te guvernerka Michigana Jennifer Granholm, prenijela je Hina.