SAD
0

Obama naredio istragu o psihijatru Nidalu Hasanu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik Barack Obama je naredio da se provede istraga o informacijama koje su vlasti prikupile o vojnom psihijatru Nidalu Hasanu prije nego što je ubio 13 osoba u Teksasu, saopćila je u četvrtak Bijela kuća.

"Naredio sam hitnu istragu da se utvrdi kako su razne agencije i ministarstva dobivali informacije i koje su informacije razmjenjivali s drugima", napisao je predsjednik u noti upućenoj sekretaru za odbranu Robertu Gatesu, direktoru američkih obavještajnih službi Dennisu Blairu i direktoru FBI-ja Robertu Muelleru.

Preliminarni rezultati ove istrage očekuju se 30. novembra.

U ponedjeljak navečer je FBI otkrio da je pratio Nidala Hasana i krajem 2008. godine utvrdio da je on bio u kontaktu s jednom osobom koja je bila predmet antiterorističke istrage.

Taj kontakt ulazi u okvir njegovog rada kao psihijatra u vojsci, saopćila je federalna policija precizirajući da "nije pronašla ništa negativno". Istražitelji su zaključili da zapovjednik Hasan nije bio umiješan u terorističke aktivnosti ni u pripremanje terorističkih aktivnosti".

Prema pisanju Washington Posta, istražitelji ispituju moguće veze između Hasana i Anwara al-Aulaquija, imama za kojeg se smatra da je bio podrška Al-Qaidi otkako je napustio SAD i otišao u Jemen 2002. godine.

Hasan je 2001. godine posjećivao džamiju tog imama koji je održavao veze s dvojicom terorista iz napada u SAD-u od 11. septembra 2001., preciziraju ove novine.