Svijet
10

Obama nakon ratifikacije historijskog sporazuma: Moguće je stvoriti sigurniji i prosperitetniji svijet

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Predsjednik SAD-a Brack Obama kazao je nakon ratifikacije globalnog sporazuma o klimatskim promjenama da je ovo rezultat dugotrajnih pregovora kineskih i američkih zvaničnika.

"Vjerujem da će pariski sporazum ultimativno biti tačka promjene za našu planetu i vjerujem da će historija okarakterisati današnje napore kao ključne. Kada postoji volja i vizija i gdje su zemlje poput Kine i SAD-a spremne pokazati liderstvo i biti lider u primjeru, moguće je da kreiramo svijet koji je sigurniji, prosperitetniji i slobodniji od onog koji nam je ostavljen", rekao je Obama.

Prije SAD-a, sporazum je potpisala Kina čiji je predsjednik Xi Jinping kazao da će njegova zemlja nepokolebljivo slijediti održivi razvoj.

"Od našeg odgovora na promjenu klime ovisi budućnosti našeg naroda i dobrobit čovječanstva", rekao je Xi.

Obama je dodao kako je ovaj objava pokazala da su svije najveće ekonomske zemlje svijeta sposobne da se zajedno bore s klimatskim promjenama.

"Uprkos našim različitostima u vezi sa drugim problemima nadamo se da će naša volja da radimo zajedno na ovom problemu inspirisati veće ambicije i veće akcije u svijetu", poručio je američki predsjednik.

Do sada je globalni sporazum o klimatskim promjenama ratificiralo 26 zemalja, dok ih je 180 potpisalo.