Times
0

Obama je trebao ujediniti Ameriku, a ona se još više podijelila

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U uredničkom komentaru koji posvećuje godišnjici napada na Sjedinjene Države 11. septembra The Times u petak piše o tome koliko je ta zemlja podijeljena, pa zato predsjednik Barack Obama "mora oživjeti svoju sposobnost da ponudi jedinstvo i nadu".

Petorica optuženih da su skovali zavjeru za Al-Qaidin napad na Svjetski trgovinski centar, piše list, zbog vakuuma u pravosudnom sistemu i dalje se nalaze u američkom pritvoru Guantanamo na Kubi.

Od napada 11. septembra 2001. prošlo je devet godina, dok je od izbora Obame na mjesto predsjednika i obećanja da će zatvoriti Guantanamo prošlo dvije.

U međuvremenu, nastavlja Times u redakcijskom komentaru, unutar SAD-a ponovo su oživjeli antimuslimanski osjećaji zbog planova da se na mjestu gdje su se nekada nalazile kule bliznakinje izgradi islamski kulturni centar u kojem bila i džamija.

S druge strane, ulje na vatru dodao je i publiciteta željan pastor koji je planirao da na godišnjicu napada spaljuje Kur'an.

Sve ovo navedeno, smatra autor članka, pokazuje da je Amerika zemlja koja se hrva s moralnim i filozofskim zagonetkama, i to mnogo više nego što joj je to vanjski svijet spreman priznati.

Dok bi spaljivanje Kur'ana skoro svako smatrao uvredljivim, u Americi ima mnogo onih koji bi rekli da je zabrana jednog takvog čina još uvredljivija i da, kako je to rekao gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg, prvi amandman štiti svakoga.

Predsjednik Obama je, zaključuje Times, trebalo da bude kandidat koji će ujediniti naciju, ali se čini da se pod njim Amerika još više podijelila.