Svijet
0

Obama inicijator Foruma vodećih ekonomija o energiji i klimi

FENA
FOTO: AFP
FOTO: AFP
Američki predsjednik Barak Obama pokrenut će "Forum vodećih ekonomija o energiji i klimi", kako bi potpomogao sporazum Ujedinjenih nacija o globalnom zagrijavanju, saopćila je Bijela kuća.

Lideri vodećih svjetskih ekonomija pozvani su na "pripremnu sjednicu" 27. i 28. aprila u Washingtonu, kako bi "pomogli u stvaranju političkog vođstva, koje je neophodno" da bi se postigao međunarodni sporazum o smanjenju emisije gasova sa efektom "staklene bašte", navodi se u saopćenju.

Sastanak će biti prilika za "podsticanje istraživanja konkretnih incijativa i zajedničkih poduhvata koji povećavaju snabdijevanje čistom energijom istovremeno smanjujući emisiju gasova sa efektom 'staklene bašte'".

Vodeće svjetske ekonomije su Australija, Brazil, Velika Britanija, Kanada, Kina, Evropska unija, Francuska, Nemačka, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Koreja, Meksiko, Rusija, Južna Afrika i Sjedinjene Američke Države, naveo je Rojters.

Danska, koja će krajem 2009. biti domaćin sastanka UN na kome bi trebalo da bude sačinjen sporazum koji će preuzeti ulogu Protokola iz Kyota, kao i UN, takođe su pozvani.

Pripremne sjednice grupe kulminirat će sastankom koji će biti održan u Italiji u julu.