SAD
0

Obama imenovao regulatore finansijskog tržišta

FENA
Izabrani američki predsjednik Barack Obama u četvrtak je imenovao tri nova člana svoga ekonomskog tima, obećavajući "oštre mjere protiv kulture pohlepe i spletkarenja", koja je dovela do krize na američkim finansijskim tržištima. Obama je na konferenciji za tisak u Chicagu objavio imenovanje regulatorice finansijske industrije Mary Schapiro (53) na čelo Komisije za vrijednosnice i berze (SEC).

Bivši zamjenik ministra finansija Gary Gensler (51) bit će predsjednik Komisije za trgovanje robnim terminskim transakcijama (CFTC), a ekonomski savjetnik nekadašnjeg predsjednika Billa Clintona, Daniel Tarullo (57), popunit će upražnjeno mjesto u upravom odboru centralne banke - Federalnih rezervi (FED).

Obama je kritizirao etiku prisutnu na Wall Streetu i deregulaciju finansijskog tržišta koju je provela administracija predsjednika Georgea W. Busha, prenijele su agencije.

"Umjesto da dopustimo interesima da određuju ekonomska mjerila i da predsjednici uprava bježe s neumjerenim 'zlatnim padobranima', mi ćemo osigurati otvorenost, odgovornost i transparentnost na našim berzama", rekao je Obama.

"Umjesto imenovanja ljudi koji preziru regulaciju, ja ću osigurati da naše regulatorne agencije vode pojedinci koji su spremni i voljni provoditi zakone."

Obama je najavio da će ojačati regulaciju, obnavljajući i propise i sisteme, kako bi se prilagodili zahtjevima modernih finansijskih tržišta. Među mogućim promjenama je i udruživanje SEC-a i CFTC-a, koje imaju nadležnost nad više od pet triliona dolara imovine s kojom se trguje na berzama.

Obama je posebno istaknuo ulogu SEC-a u iskorjenjivanju prevara na finansijskom tržištu. On je ukazao na slučaj Bernarda Madoffa, optuženog da je vodio 'finansijsku piramidu' od 50 milijardi dolara, u kojoj su izigrani ulagači iz SAD-a i cijelog svijeta.

Sadašnji predsjednik SEC-a Christopher Cox izjavio je ove sedmice da je agencija propustila reagirati na "vjerodostojne i konkretne" optužbe protiv Madoffa koje su stizale još od 1999.

"Zanemarili smo dužnost. Amerikanci su sada nezadovoljni, jer tamo nije bilo puno zrelog nadzora", rekao je Obama.

Sva tri imenovanja koja je objavio u četvrtak podliježu potvrdi američkog Senata.