Američki mediji
0

Obama i Netanyahu u četiri oka u Bijeloj kući

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik Barack Obama i izraelski premijer Benjamin Netanyahu u ponedjeljak su razgovarali u četiri oka u Bijeloj kući, a glavne teme vezane su za različite pristupe SAD-a i Izraela bliskoistočnom mirovnom procesu i zaustavljanju iranskoga nuklearnog programa, izvještavaju američke TV mreže.

Obama i Netanyahu održali su prvo jednosatni sastanak u četiri oka, a zatim su im se pridružili njihovi saradnici. Dva čelnika neće održati zajedničku konferenciju za novinare, već će u Ovalni ured Bijele kuće biti pozvani akreditirani novinari da uzmu njihove izjave, navodi se u izvještajima.

Kako je najavljeno iz izvora administracije uoči razgovora, očekuje se da će Obama izvršiti pritisak na Netanyahua da javno prihvati rješenje s dvije države za okončanje izraelsko-palestionskog sukoba, što je on do sada izbjegavao, odnosno da podrži stvaranje palestinske države i zamrzne širenje židovskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Iz izvora izraelske vlade se navodi, kako je malo vjerojatno da će Netanyahu izrijekom podržati stvaranje palestinske države, ali će možda načiniti korak dobre volje u tom smjeru. Prioritet koji će u razgovorima u Washingtonu pokušati nametnuti izraelski premijer nije bliskoistočni mirovni proces, već zaustavljanje iranskoga nuklearnog programa, najavili su njegovi saradnici.

Izrael, koji ne isključuje vojno rješenje za zaustavljanje nuklearnih ambicija Teherana, želio bi da se za sadašnje američko diplomatsko otvaranje prema Iranu utvrde neke vremenske i druge odrednice, nakon kojih bi se moglo pristupiti odlučnijim mjerama ako diplomatija ne donese rezulate, navode politički analitičari.

Iako nije vjerojatno da će se Obamina administracija obavezati na neke rokove za svoju diplomatsku inicijativu prema Iranu, američki i evropski dužnosnici spominju septembar ili oktobar ove godine, kada se održava godišnje zasjedanje Opće skupštine UN-a u New Yorku, kao vrijeme do kojeg se očekuje da se Iran uključi u ozbiljne pregovore, izvijestio je uoči dolaska Netanyahua The Washington Post.

Netanyahu će se u ponedjeljak navečer sastati i s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton, prenosi Hina, a u utorak s demokratskim i republikanskim čelnicima u Kongresu.