Bijela kuća
0

Obama i Dalaj-lama razgovarali o miru i vjerskoj harmoniji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik Barack Obama i tibetanski duhovni vođa Dalaj-lama razgovarali su u četvrtak u Bijeloj kući o potrebi promicanja mira, humanitarnih vrijednosti i vjerske harmonije.

Nakon sastanka, održanog iza zatvorenih vrata, Dalaj-lama je rekao da je Obami prenio svoje divljenje prema Americi kao "zagovorniku demokracije, slobode i ljudskih vrijednosti" i kreativnosti, javio je Reuters.

U saopćenju Bijele kuće se navodi da su se Obama i Dalaj-lama složili koliko je važno da se odnos SAD-a i Kine temelji na suradnji, a da se američki predsjednik založio za izravan dijalog Kine i Tibeta.

Obama i tibetanski duhovni vođa, koji živi u egzilu u Indiji od 1959. godine, sastali su se usprkos upozorenjima Kine da bi se to moglo negativno odraziti na odnose dviju zemalja.

Budući da susret nije održan u Ovalnoj sobi, već u Sobi zemljovida, britanska agencija piše kako je to znak da Dalaj-lama nije primljen kao politički lider.

Međutim, današnji sastanak će, kako navodi Reuters, sigurno izazvati oštro negodovanje Kine, koja je ranije pozvala administraciju u Washingtonu da odmah obustavi planove za susret Obame s tibetanskim duhovnim vođom.

Kina smatra Dalaj-lamu, dobitnika Nobelove nagrade za mir, opasnim separatistom i podstrekačem nemira na Tibetu, dok on tvrdi kako samo želi da Tibet dobije istinsku autonomiju.

Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs je uoči današnje posjete naglasio da SAD i Kina imaju "zreo odnos" koji može izdržati neslaganja.