Glas Amerike
0

Obama bi obratio veću pažnju na Balkan nego McCain

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Daniel Nelson, čelnik američke konsultantske firme Globalni koncepti i komunikacije, ocijenio je da bi demokratski kandidat za predsjednika Sjedinjenih Država Barack Obama obratio veću pažnju na Balkan od svoga konkurenta republikanskog senatora Johna McCaina.

Nelson je za Glas Amerike iznio da su i Obama i McCain okruženi ljudima koji dobro poznaju područje jugoistočne Evrope.

"Obamu savetuju ne samo Madeleine Albright, nego i saradnici Jospha Bidena, koji imaju ogromno iskustvo u tom dijelu Evrope. Smatram da bi Obama obratio veću pažnju na Balkan nego McCain, koji je više usredotočen na regije bogate naftom. S obzirom na to da McCain zastupa tvrdu politiku odbrane američkih interesa, mislim da pitanje jugoistočne Evrope za njega ne bi bilo toliko važno", kazao je Nelson, dobar poznavalac prilika u jugoistočnoj Evropi.

Nelson je iznio da je senator Obama, ne samo zbog ličnih afiniteta nego i zbog ljudi koji ga savetuju privržen internacionalizmu "i pravu svakog pojedinca na samopotvrđivanje."

Obama, prema Nelsonu, mnogo više od McCaina i drugih republikanaca, vjeruje u mulitlateralne organizacije, bilo da je riječ o Ujedinjenim nacijama, Organizaciji za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) ili o američkoj ulozi u NATO-u.

"Za njega je multilateralno angažiranje od bitne važnosti", dok je McCain pak pobornik unilateralizma, tvrdi Nelson.

"McCain je dosljedni patriot. Daleko od toga da bi on zanemarivao američke međunarodne obaveze, ali kao većina pripadnika desnice bio bi manje privržen multilateralizmu," iznio je Nelson.

Ovaj stručnjak smatra kako se Sjedinjene Države da bi stekle veći kredibilitet u svijetu, moraju okrenuti multilateralnim organizacijama.

"Za razliku od Obame, McCain u tom pogledu slijedi retrogradan pristup. Njegov moto je 'Amerika na prvom mjestu'. No takav stav ne pomaže u rješavanju problema u današnjem svijetu, bilo da je riječ o Bliskom istoku, Balkanu, ili Sjevernoj Koreji. Ta se pitanja mogu rješavati samo multilateralno", kazao je Nelson.

Nelson snatra kako će zbog činjenice da ekonomski i politički uticaj SAD-a slabi, naročito poslije najnovije globalne finansijske krize, vanjska politika te zemlje vjerovatno biti manje usmjerena ka energetski bogatim područjima, a više posvećena rješavanju svjetskih humanitarnih kriza, poput one u Darfuru.