Anwar al-Awlaki
0

"Obama bi mogao započeti rat u Jemenu"

FENA
Anwar al-Awlaki (Foto: AP)
Anwar al-Awlaki (Foto: AP)
Muslimanski propovjednik rođen u Sjedinjenim Državama Anwar al-Awlaki, koji se dovodi u vezu s Al-Qaidom, upozorio je američkog predsjednika Baracka Obamu da bi se SAD mogao naći u sličnoj situaciji u Jemenu kao što se dogodilo u Iraku i Afganistanu.

"Ako je George W. Bush upamćen kao predsjednik koji je doveo do toga da se Amerika zaglavila u Afganistanu i Iraku, izgleda da Obama želi biti upamćen kao predsjednik koji je Ameriku zaglavio u Jemenu", navedeno je u Awlakijevoj poruci objavljenoj u ponedjeljak kasno uvečer na jednoj islamističkoj web stranici.

Nekoliko dana nakon što je američko ministarstvo financija stavilo Awlakija na crnu listu kao "posebno označenog globalnog teroristu", što znači da mu se zamrzava cjelokupna imovina koju možda posjeduje na teritoriju SAD-a, ovaj propovjednik se oglasio u javnosti da bi upozorio kako bi Jemen mogao biti sljedeća američka meta nakon Iraka i Afganistana, prenijela je agencija Reuters.

Awlaki je svoju procjenu potkrijepio riječima da je američki predsjednik "Obama već započeo svoj rat u Jemenu zračnim napadima na Abyan i Shabwu", misleći na dvije jemenske provincije na jugu gdje su, kako britanska agencija navodi, izvršeni udari iz zraka po pripadnicima Al-Qaide.

Vlada SAD-a pojačala je svoju potporu vlastima Jemena tokom nedavne operacije protiv pripadnika Al-Qaide u toj zemlji, kao i u aprilu kada je pokrenula operaciju za hvatanje ili likvidaciju Awlakija.

Washington traži Awlakija živog ili mrtvog.