Svijet
1

Novoizabrani predsjednik Katalonije najavio otcjepljenje od Španije

FENA
Carles Puigdemont (Foto: EPA)
Carles Puigdemont (Foto: EPA)
Gradonačelnik katalonskog grada Girone Carles Puigdemont novi je predsjednik Katalonije nakon što je u nedjelju dobio podršku 70 od 135 zastupnika regionalnog parlamenta u kojem je najavio otcjepljenje te sjeveroistočne pokrajine od Španije.

"Mjeseci koji slijede neće biti ni lagani niti komotni. Ovo nisu vremena za kukavice“, istaknuo je 53-godišnji Puigdemont u obraćanju parlamentu.

"Živjela slobodna Katalonija", kazao je na kraju govora.

Puigdemont je postao predsjednik nakon teških pregovora dviju strana koje zagovaraju nezavisnost, koalicije "Zajedno za Da" i antikapitalističke stranke Kandidatura narodnog jedinstva (CUP), koje su tek nakon tri mjeseca postigle sporazum.

U subotu je "Zajedno za Da", sastavljena od konzervativne Demokratske konvergencije Katalonije (CDC) i lijeve Republikanske ljevice Katalonije (ERC), prihvatila da njihov kandidat Artur Mas odstupi s mjesta predsjednika u zamjenu za podršku CUP-a s kojim je dobila natpolovičnu većinu u parlamentu.

Mas je predsjedao Katalonijom od 2010. godine, a CUP se protivio njegovom reizboru zbog mjera štednje i ideološkog razilaženja nazivajući ga "buržujem".

U subotu, nekoliko sati prije isteka roka za postizanje sporazuma, usuglašen je Masov stranački kolega Puigdemont.

Njega je u nedjelju u parlamentu potvrdilo 70 zastupnika, 63 su bila protiv, a dvoje suzdržano.

Sporazum sa CUP-om osigurao je stabilnu vladu koja u idućih 18 mjeseci želi uspostaviti nezavisnu republiku Kataloniju.

"Obećavam da ću ostaviti kožu na tom putu", istaknuo je novi predsjednik. Puigdemont je najavio pregovore sa španskom državom i sa evropskim dužnosnicima kako bi Katalonija dobila svoj ustav.

Bruxelles je naime dosad odbijao ideju nezavisne Katalonije.

"Unijet ćemo srčanost i hrabrost, a ne strah i odricanje", napomenuo je. "Ovaj proces nezavisnosti je neophodan želimo li se pobrinuti za ono što žele građani".

Na pokrajinskim izborima 27. septembra pobijedila je koalicija "Zajedno za Da", no nije uspjela osvojiti natpolovičnu većinu pa joj je trebala podrška CUP-a, koji se obavezao do kraja mandata podržavati proces otcjepljenja.

Španski ustavni sud je u novembru jednoglasno blokirao rezoluciju o nezavisnosti donesenu u katalonskom parlamentu.

"Ta deklaracija je otvorila ustavotvorni proces te vjerujem da ćemo imati instrumente da ga završimo", poručio je Puidemont rođen u selu Amer, udaljenom 25 kilometara od Girone.

Sa 16 godina počeo je raditi kao novinar, među ostalim pišući nogometne izvještaje, a studirao je katalonsku filologiju. Bio je glavni urednik lokalnih novina u Gironi, a politički se aktivirao u pokretu mladih koji su tražili nezavisnost 1980-ih. Nastavio se baviti novinarstvom, a 2002. je postao direktor institucije Kuća katalonske kulture u Gironi. Za gradonačelnika je izabran 2007. godine.

U svom obraćanju u parlamentu imao je sličan diskurs kao Artur Mas govoreći o procesu nezavisnosti no nije zaboravio na ciljeve partnerskog CUP-a o kojem će ovisiti stabilnost nove vlade. "Izgradit ćemo pravedniju zemlju, s više jednakosti, obrazovaniju i zdraviju. Jednu zemlju koja će nuditi posao, i to kvalitetniji posao", rekao je.

Iz Madrida je, pak, ubrzo stigao odgovor. Tehnički španski premijer Mariano Rajoy, predsjednik Narodne stranke desnog centra s konferencije za novinare u nedjelju je poručio da će zakonima braniti cjelovitost Španije.

"Pravna država je potvrdila da (deklaraciji o nezavisnosti) nedostaje demokratski legitimitet", izjavio je Rajoy ponovivši da je ona suprotna španskom ustavu. Prema ustavu donesenom 1978., referendumi su dopušteni jedino na nivou čitave Španije.

"Bilo kakva odluka koja bi mogla idućih dana biti donesena u Kataloniji, a koja bi povrijedila zakon, imat će trenutni odgovor države instrumentima koje dopušta aktualno zakonodavstvo", poručio je. "Neće biti nikakvog ustavotvornog procesa jer se suverenitet nalazi u španskom narodu".