SAD
0

Novo kršenje prava žena na abortus u Texasu: Sud zabranio korištenje tableta za pobačaj

I. M.
Pristalice prava na abortus protestuju ispred kongresnog centra u Texasu 14. maja 2022. (Foto: EPA-EFE)
Pristalice prava na abortus protestuju ispred kongresnog centra u Texasu 14. maja 2022. (Foto: EPA-EFE)
Konzervativni sudija u Texasu je u petak izdao naredbu kojom bi se moglo suspendovati odobrenje lijeka koji žene koriste za nehiruški pobačaj.

Odluka sudije Okružnog suda Matthewa Kacsmaryka mogla bi predstavljati najveći udarac na prava na abortus u SAD-u od posljednjeg slučaja kada je Vrhovni sud poništio presudu Roe protiv Wadea prošlog ljeta.

Sudija Okružnog suda Matthew Kacsmaryk je pauzirao svoju odluku na sedam dana kako bi dozvolio saveznoj vladi da uloži žalbu, što je prilika koju je Ministarstvo pravde, kojoj se pridružio proizvođač lijeka, reklo da će iskoristiti.

Predsjednik Joe Biden osudio je tu odluku, nazvavši je "još jednim korakom bez presedana u oduzimanju osnovnih sloboda ženama i ugrožavanju njihovog zdravlja" i upozorivši da misija Uprave za hranu i lijekove sada riskira da bude potkopana "političkim, ideološkim napadima".

Dodatno komplikujući stvar, drugi savezni sudija, u državi Washington, presudio je u petak da američka Uprava za hranu i lijekove ne može ograničiti pristup lijeku, mifepristonu, u zasebnoj tužbi koju su pokrenuli državni tužioci.

Konfliktne odluke saveznog suda vjerovatno su dovele do pravnog ćorsokaka koji će završiti pred Vrhovnim sudom SAD-a. No, političke posljedice već dolaze u fokus, a demokrate na svim nivoima vlasti upozoravaju da je presuda teksaškog sudije kojeg je imenovao Trump nepravedna i predstavlja još jedan korak republikanaca protiv abortusa u njihovoj potrazi da zabrane proceduru u cijeloj zemlji.

U Texasu, ali i drugim saveznim državama tokom posljednjih godina se održalo nekoliko protesta povodom narušavanja prava žena na abortus.