Kako to rade u Singapuru
13

Novinarka BBC-a provjerila stanje u hladnjačama u kojima se čuvaju vakcine

A. B.
Temperatura u ovoj hladnjači je od -13 do -16 stepeni celzija, Foto: Screenshot
Temperatura u ovoj hladnjači je od -13 do -16 stepeni celzija, Foto: Screenshot
S obzirom na to da je transport vakcina osjetljivih na temperaturu, poput one protiv korone, veliki logistički izazov jer je njihovo održavanje na pravoj temperaturi presudno, novinarka BBC-a je provjerila kakvo je stanje u hladnjači u Singapuru.

Odmah na početku ulaska u hladnjaču, novinarka je stavila do znanja da je izuzetno hladno, a u razgovoru sa Tomom Vanmolkotom iz kompanije Zuellig Pharma otkriven je sam proces skladištenja vakcina.

"Po dolasku, vakcine ne budu odmah smještene u ovu hladnjaču već se one nalaze u drugim manjim hladnjačama u kojima su transportovane. Odmah po prijemu se provjerava da li je u potpunosti ispoštovan hladni lanac i kompletan taj proces transporta vakcina. Ukoliko se utvrdi da je ispoštovan, prihvatamo vakcine, provjeravamo ih i onda ih smještamo u u hladnjače gdje budu sve do narudžbe i njihove pordaje", kazao je Vanmolkot.

Kako je kazao, temperatura u ovoj hladnjači se kreće od -13 do -16 stepeni celzija.

"Međutim, ima vakcina koje zahtijevaju i mnogo nižu temperaturu poput one od -28 do -80 stepeni celzija i to je neka sasvim druga priča", dodao je.

Novinarka BBC-a je upitala na koji način se uspije održati ovako niska temperatura u hladnjači dok su vani visoke temperature što je karakteristično za Aziju.

"Mi definitivno djelujemo na različitim i često komplikovanim marketima. Na svu sreću ovdje u Singapuru nemamo problema s tehnološkim poteškoćama, međutim radimo i na tržištima na kojima se često suočavamo sa isključenjima struje ili pojavom tajfuna što zapravo dovede do toga da nemamo struju i po nekoliko dana. Na ovom tržištu u Aziji imamo i agregate koji nam daju višak električne energije te smo na taj način sigurni da su sistemi u našoj hladnjači uvijek uključeni te da rade bez bilo kakvih problema", pojasnio je.