Svijet
0

Novinar Jutarnejg lista na saslušanju kod istražitelja Haškog suda

FENA
Novinar Jutarnjeg lista Ivan Zvonimir Čičak pojavio se u petak u Zagrebu na saslušanju kod istražitelja Haškog suda kako bi bio ispitan u svojstvu osumnjičenika za nepoštivanje Suda.

Čičak nije želio davati izjave uoči saslušanja u Uredu Haškog suda u Zagrebu u na koje je došao u pratnji odvjetnika.

Haški istražitelji provode ispitivanja deset hrvatskih novinara osumnjičenih za nepoštivanje suda jer su objavili dodatak optužnice protiv hrvatskih generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača u vrijeme kada je imao oznaku povjerljivosti.

Ranije u petak na ispitivanju je bila novinarka Jutarnjeg lista Snježana Pavić koja, kako je najavio njezin odvjetnik, nije odgovarala na pitanja istražitelja smatrajući da se radi o postupku koji zadire u njezin profesionalni status.

Desetero novinara sumnjiči se za nepoštivanje suda jer su objavili imena sedam visokih vojnih i političkih dužnosnika, bivših i sadašnjih, koji su u dodatku optužnice protiv Gotovine, Čermaka i Markača navedeni kao sudionici udruženog zločinačkog pothvata.

Imena je prvi u svibnju ove godine objavio HTV dok je Slobodna Dalmacija prva objavila sadržaj tajnog dodatka. Raspravno vijeće Haškog suda u predmetu Gotovina je, nakon upozorenja novinarima da bi mogli snositi posljedice, odlučilo pokrenuti istragu o okolnostima pod kojima je u HTV-ovu Dnevniku 28. svibnja objavljen sadržaj povjerljivog dodatka optužnice.

Samo nekoliko dana kasnije, s tog je dokumenta Haški sud skinuo oznaku povjerljivosti.