Svijet
0

Novinar Al Jazeere nakon oslobađanja iz zatvora: Nastavit ću se baviti novinarstvom

Anadolija
Peter Greste (Foto: AFP)
Peter Greste (Foto: AFP)
Novinar Al Jazeere, Australac Peter Greste, rekao je kako će nastaviti raditi kao novinar, uprkos tome što je proveo 400 dana u zatvoru u Egiptu, zbog optužbe za širenje lažnih vijesti i podržavanje terorista.

Nakon što je oslobođen 1. februara, zahvaljujući pomilovanju egipatskog predsjednika Abdel Fataha al-Sisija, Greste je održao konferenciju za novinare u Brisbaneu. Zahvalio je porodici te vladama Australije i Velike Britanije zbog uloženih napora u njegovom oslobađanju.

"Uprkos svim poteškoćama koje sam doživio, nastavit ću se baviti novinarstvom. Ne želim odustati od svog poziva, ja sam novinar, to mi je posao. Ne znam kako ću, ali trenutno se tako osjećam", izjavio je Greste.

Greste je kazao kako vjeruje da će i njegove kolege Mohammed Fahmi i Baher Mohammad, koji su također u pritvoru, biti oslobođeni.

Govoreći o dočeku u Australiji, kazao je kako je bio pozitivno iznenađen brojem novinara koji su ga dočekali na aerodromu u Brisbaneu.

"Zaista sam bio ponosan. Vrijeme provedeno u zatvoru bilo je iskustvo blizu smrti. Ali, u isto vrijeme, sve to vrijeme kao da je bio proces ponovnog rađanja", rekao je novinar Al Jazeere.

Njegova majka Lois Greste rekla je kako vjeruje da ljudi moraju slijediti svoje strasti, ali da ne želi da ponovo doživi sličnu situaciju.

Premijer Australije Tony Abbott je izrazio zadovoljstvo zbog oslobađanja Grestea, uz riječi da je jako sretan što se Greste vratio u domovinu.

Greste je pomilovan 1. februara, nakon čega je prešao na Kipar, gdje je proveo dva dana. Novinar Al Jazere zatim je sletio na Aerodrom Brisbane gdje su ga dočekali majka Lois, otac Juris, brat Andrew i drugi.

Njegovi prijatelji nosili su transparente na aerodromu na kojima je pisalo "Dobrodošao kući" i "Novinarstvo nije zločin".

U junu prošle godine Greste, Mohamed Fahmi i Baher Mohamed, sva trojica novinari Al Jazeere, osuđeni su na zatvorske kazne u trajanju od sedam do deset godina pod optužbama za širenje lažnih vijesti i podržavanje terorista.

Uhapšeni su u decembru 2013. godine u hotelu u Kairu.

Al Jazeera je pokrenula međunarodnu kampanju za njihovo puštanje na slobodu kojoj su se pridružile brojne zapadne vlade.

Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi je nedavno donio dekret kojim dozvoljava izručivanje stranih zatvorenika iz Egipta.