"Armagedon"
711

Novi virus bi mogao uništiti čovječanstvo za pet godina

Klix.ba
Glavobolja, visoka temperatura, bolovi u zglobovima i stomaku te povraćanje prvi su simptomi nove virusne bolesti koja ima fatalne posljedice za čovjeka. Nakon početnih simptoma pojavljuju se modrice po tijelu i nekontrolisano krvarenje.

U 30 posto slučajeva Krimska-Kongo Hemoragijska virusna groznica završi kobno.

Prva žrtva ove bolesti je tridesetosmogodišnji Britanac zaražen u Afganistanu. Umro je na Odjelu za visokorizične infektivne bolesti u Royal Free bolnici u Londonu.

To je bolest koju šire domaće i divlje životinje u Africi i Aziji i imaju smrtne posljedice po ljude.

Međutim, neimenovana žrtva nije prva. Četrdesetdevetogodišnji muškarac primljen je u St. Thimas bolnicu u Londonu s visokom temperaturom, kašljem i vrlo otežanim disanjem. Imao je sve karakteristike zaraženosti smrtonosnim virusom, uzročnikom Sarsa, koji je 2003. godine ubio skoro 1.000 osoba, ali je testom krvi utvrđeno da ne boluje od te bolesti. Ubrzo su mu otkazali bubrezi, što je bio prvi slučaj kod osoba s ovakvim simptomima.

Medicinski tim je proveo istragu i utvrđeno je da je čovjek upravo doputovao iz Katara. Kada su ispitani uzroci utvrđeno je da se radi o virusu vrlo sličnom uzročniku Sarsa, ali u potpuno novom obliku. Najsličniji virus otkriven je kod azijskih šišmiša.

Kada je Agencija za zdravstvenu zaštitu upozorila svijet da stiže novi virus, medicinski stručanjaci su izrazili zabrinutost. Pitaju se da li će ovo virusno oboljenje imati posljedice poput ptičije ili svinjske gripe.

Svjetski poznati virolog John Oxford kazao je kako moramo očekivati pandemiju kod životinja, koja će pogoditi svijet u narednih pet godina, a koja bi mogla imati strašne posljedice za ljudsku rasu.

"U pitanju je nepoznata i neočekivana nova bolest, koja će se širiti kašljem ili kihanjem u krugu porodice ili prijatelja, te na druge osobe iz naše okoline", upozorio je Oxford.

Ukoliko virus bude sličan pandemiji iz 1918. i 1919. godine, najviše će nastradati mladi i mršavije osobe, upozoravaju stručnjaci. One umiru zbog tzv. Citokin oluje, koja uzrokuje pretjeranu reakciju imunog sistema. Organizam se pokušava izboriti protiv virusa visokom temepraturom, što na kraju bude pogubno za te osobe.

Dr. Oxford je upozorio da se novi virus može širiti vrlo brzo, a medicinski stručnjaci još nisu otkrili lijek protiv njega.

"Političari ne reaguju, a potreban nam je plan. Ova nova bolest je nešto što moramo pobijediti, u protivnom možemo se suočiti s pandemijom koja bi mogla donijeti kraj čovječanstvu", rekao je dr. Oxford za Daily Mail.