Svijet
4

Novi sukobi Palestinaca i izraelske policije u džamiji Al-Aqsa

Klix.ba
Sukobi između Palestinaca i izraelskih snaga sigurnosti nastavljeni su već drugi dan nakon što je izraelska policija jutros oko sedam sati po lokalnom vremenu upala u džamiju Al-Aqsa i započela sukob s vjernicima.

Kako javlja Al Jazeera, muslimanski vjernici su se zabarikadirali u džamiji, a nekoliko izraelskih policajaca je viđeno i na krovu džamije. Sukob je počeo tako što je za vrijeme jutarnje molitve muslimana grupa Jevreja željela ući u džamiju.

Svjedoci su opisali da je izraelska policija koristila šok bombe, dok su Palestinci uzvraćali kamenjem i petardama.

Ovi sukobi dogodili su se na jevrejski praznik Sukot, koji je počeo u nedjelju navečer, a očekuje da će tokom ove sedmice veliki broj Jevreja posjetiti Jerusalem. Prema sporazumu koji je na snazi već 50 godina, Jevrejima je dozvoljen ulazak u džamiju Al-Aqsa u vremenu između 7:30 - 11:30, ali im molitva nije dozvoljena. Palestinci s druge strane ističu kako ih Jevreji provociraju jer se mole i time krše sporazum.

Džamija Al-Aqsa je treće najsvetije mjesto za muslimane, ali se također smatra najsvetijim mjestom u judaizmu koje Jevreji nazivaju "Brdo hrama".