Preuzeo dužnost
28

Novi predsjednik Tajvana položio zakletvu i odmah prozvao Kinu: "Nismo podređeni jedni drugima"

V. K.
William Lai i njegova supruga (Foto: EPA-EFE)
William Lai i njegova supruga (Foto: EPA-EFE)
Novi predsjednik Tajvana William Lai i službeno je preuzeo ovu dužnost te je tom prilikom pred hiljadama građana i stranih delegacija održao govor u kojem se najviše fokusirao na Kinu.

U govoru koji su mediji opisali kao prilično otvoren, Lai je rekao kako će prihvatiti odgovornost vođenja Tajvana s nepokolebljivim srcem.

"Kada sam bio mlad, bio sam odlučan da se bavim medicinom i spašavam živote. Kada sam otišao u politiku, bio sam odlučan da transformišem Tajvan. Sada, stojeći ovdje, odlučan sam da ojačan Tajvan", rekao je Lai.

Poručio je kako je stiglo slavno doba tajvanske demokratije.

"Kao važna karika u globalnom lancu demokratija, nastupila je slavna era tajvanske demokratije. Kako napredujemo, moja administracija će nastaviti koristiti demokratsku vitalnost Tajvana kao snagu dobra za promicanje nacionalnog razvoja i produbljivanje međunarodne saradnje", poručio je.

Dio govora, kao što se i očekivalo, Lai je posvetio Kini.

"Pozivam Kinu da preuzme globalnu odgovornost za održavanje mira i stabilnosti u regiji. Pozivam Kinu da osigura da svijet bude oslobođen straha ili rata. Pozivam Peking da izabere dijalog umjesto konfrontacije. Tajvan ne može učiniti nikakve ustupke po pitanju demokratije i slobode", ističe Lai.

Na kraju, objasnio je kako Republika Kina i Narodna Republika Kina nisu podređene jedna drugoj.

"Sve naše političke stranke treba da se suprotstave aneksiji i štite suverenitet. Niko ne bi trebao razmišljati o odustajanju od našeg nacionalnog suvereniteta u zamjenu za političku moć. Sve dok se identifikujemo s Tajvanom, Tajvan pripada svima nama", zaključio je Lai.