Susret u Vatikanu
27

Novi predsjednik Argentine danas kod pape, ranije ga nazvao imbecilom

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Argentine Javier Milei danas će prvi put biti primljen u audijenciju kod pape Franje, njegovog sunarodnjaka iz Buenos Airesa.

Libertarijanac je ranije rekao da je papa "imbecil" koji "promoviše komunizam". Od tada je ublažio svoje kritike nakon što je preuzeo dužnost predsjednika u decembru.

Milei je otputovao u Vatikan na misu u bazilici Svetog Petra, gdje je sreo i zagrlio 87-godišnjeg Papu. Oni će se ponovo sastati na privatnoj audijenciji u Vatikanu tokom dana.

Susret političkog i vjerskog lidera dolazi usred velike političke neizvjesnosti u Argentini gdje je inflacija porasla na 200 posto, a 40 posto stanovništva živi u siromaštvu.

Hiljade Argentinaca protestvovalo je protiv ekonomske politike Mileija koja uključuje duboko smanjenje potrošnje i devalvaciju argentinskog pezosa od 50%.

On je također najavio planove za smanjenje prava radnika, ukidanje ograničenja za iznajmljivanje i ukidanje državnih subvencija za svakodnevne artikle.

Milei je rekao da je zemlji potrebna "ekonomska šok terapija" kako bi popravila svoju trenutnu ekonomsku krizu, koja se smatra najgorom u posljednjih nekoliko decenija.

Ubrzo nakon pobjede na izborima u novembru, Milei je pozvao Papu, koga se oslovljavao sa "Vaša Svetosti", da posjeti Argentinu 2024. godine.

Vjerski vođa, koji je iz Buenos Airesa, nije posjetio svoju domovinu otkako je postao papa 2013. godine.