Svijet
0

Novi nacrt o Kosovu: Pregovori bez automatske primjene Ahtisaarijeva plana

FENA
Novim nacrtom rezolucije SAD i EU, o kojem u srijedu javlja beogradska agencija Beta, predviđaju se pregovori Beograda i Prištine o budućem statusu Kosova u trajanju od 120 dana, ali se ne navodi da će se, u slučaju propasti pregovora, automatski početi primjenjivati plan međunarodnog posrednika Maartija Ahtisaarija o nadgledanoj neovisnosti.

U nacrtu rezolucije, u koji je agencija dobila uvid, navodi se i kako slučaj Kosova ne treba predstavljati presedan u Vijeću sigurnosti UN, što se obrazlaže specifičnim okolnostima koje Kosovo čine jedinstvenim slučajem kao rezultatom dezintegracije SFRJ. Dodaje se da je kosovski problem jedinstven zbog toga što je tamo bilo nasilja velikog obujma i represije prije i tijekom 1999., a potom je uslijedilo produženo razdoblje međunarodne uprave te proces utvrđivanja statusa pod vodstvom UN.

U nacrtu nove rezolucije stoji i da će VS UN pozdraviti spremnost zainteresiranih strana da u predviđenih 120 dana pregovora razmotre mogućnost postizanja kompromisa.

Postojeći nacrt rezolucije SAD i EU, namijenjen Vijeću sigurnosti, koji je u optjecaju, također poziva na četveromjesečne pregovore dviju strana, ali predviđa da Kosovo automatski dobije neovisnost ako izostane dogovor Beograda i Prištine i ako VS UN drugačije ne odluči, navodi Beta.