Svijet
0

Novi načelnik generalštaba turske vojske IIker Bashbug

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Komandant turskih kopnenih snaga Ilker Bashbug imenovan je za načelnika Generalštaba turske vojske i 30. augusta će preuzeti komandu nad drugom po veličini armijom u okviru NATO-a, navodi se u današnjem saopćenju Generalštaba turske vojske.

General Bashbug će na mjestu čelnika turske vojske zamijeniti dosadašnjeg generala IIker Bashbug koji odlazi u penziju.

Bashbug važi za generala koji je sklon "tvrdoj političkoj liniji", ali od koga se očekuje da izbjegava otvoreni sukob s vladajućom proislamskom Partijom pravde i razvoja (AKP), navodi Reuters.

Turski mediji, kako prenose agencije, navode da novoimenovani načelnik turskog Generalštaba važi za iskusnog vojnog diplomatu u Komandi NATO-a i stratega u borbi turskih vojnih snaga protiv separatističke Radničke partije Kurdistana (PKK) na jugoistoku zemlje.

Makedonska novinska agencija MIA tvrdi da roditelji novog načelnika turskog Generalštaba Bashbuga potječu iz Makedonije.

Vrhovni vojni savjet, poslije četverodnevnog razmatranja, donio je odluku da, u redovnoj proceduri, zamijeni dosadašnjeg čelnika turske vojske Bujukanita, koji se, prema navodima Reutersa, otvoreno sukobio s turskom vladom.