Potrebno veliko ulaganje
0

Novi i užasan izvještaj pokazao stanje u njemačkoj vojsci: Koriste fax mašine i radio uređaje iz 80-ih

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Digitalni i komunikacijski sistemi njemačkih oružanih snaga u lošem su stanju, upozorila je u utorak Eva Högl, komesarka odgovorna za nadzor Bundeswehra.

Radio- uređaji koji ne mogu komunicirati sa saveznicima; medicinska dokumentacija samo u papirnatom obliku koja se mora poslati poštom; vojni dokumenti poslani faksom, a ne sigurnom e-poštom.

Komentari Högl dolaze sedmicu dana nakon što je ruski skandal s prisluškivanjem osramotio vojne lidere i gurnuo vladu Olafa Scholza u nova politička previranja, piše Financial Times.

"Ovo hitno treba promijeniti i to se mora učiniti brzo. Zašto smo tu gdje jesmo? Jer u prošlosti nije uloženo dovoljno sada shvatamo ozbiljnost ovoga", rekla je Högl, nezavisna dužnosnica koju je imenovao njemački parlament, predstavljajući svoje godišnje izvještaj.

Högl je upozorila na ogromni investicijski izazov s kojim se njemačka vojska još uvijek suočava dvije godine nakon Scholzovog obećanja o Zeitenwendeu, velikoj prekretnici, u njemačkoj sigurnosnoj politici, nakon ruske invazije Ukrajine u punom opsegu 2022.

"Bundeswehr je pod golemim pritiskom", rekla je Högl, vrteći popis problema uzrokovanih godinama nedovoljnog ulaganja, od "trunućih" i "urušenih" kasarni do potencijalno katastrofalnog manjka osoblja.

Digitalni problemi s kojima se suočava vojska, detaljno opisani u izvještaju na 175 stranica, posebno su očigledni: kasarne i objekti za obuku koji nemaju Wi-Fi, a u nekima koji imaju, vojnici moraju plaćati za njegovo korištenje.

Na jednoj vježbi NATO-a prošle godine vojnici su koristili nešifrirane radio-uređaje iz 1980-ih koji nisu mogli komunicirati sa saveznicima. Medicinska dokumentacija još uvijek se u potpunosti vodi na papiru, postavljajući pitanje koliko brzo liječnici koji liječe teško povrijeđene vojnike na bojnom polju mogu očekivati da će ih primiti u pravom ratu.

Njemačka je ove godine ispunila svoj cilj NATO-a da potroši 2 posto na odbranu prvi put od kraja Hladnog rata, zahvaljujući ogromnom posebnom fondu od 100 milijardi eura koji je uspostavila Scholzova vlada kako bi upumpavala hitno potrebna sredstva u vojnu reformu.

Sad se počinju osjećati plodovi dodatne potrošnje, iako je mnogo toga dodijeljeno dugoročnim projektima nabave.

Budući da bi fond već trebao biti iscrpljen do 2027. godine, vojni stručnjaci se sve više pitaju što će biti sljedeće i ukazuju na ogromne nedostatke sposobnosti koji još uvijek postoje u njemačkim oružanim snagama.

“Stavljanje Bundeswehra u punu operativnost  i dalje će koštati mnogo novca. Bundeswehr još uvijek ima premalo svega: nedostaje municije, rezervnih dijelova, radija, tenkova, brodova i aviona", rekla je Högl.

Komesarka je prošle godine posjetila 90 različitih vojnih baza u Njemačkoj i inozemstvu i primio izjave i dokaze od nešto manje od 4000 vojnika.

Uz digitalne i komunikacijske probleme, povjerenik je naveo zapošljavanje i infrastrukturu kao dva najveća izazova za Bundeswehr.

"Što se tiče osoblja, nemam dobrih vijesti niti dobrih pomaka, izvijestila je, ukazujući na činjenicu da su se njemačke oružane snage zapravo smanjile u veličini prošle godine, umjesto da rastu kao što je hitno potrebno.

Od kraja 2023. oružane snage zapošljavaju 181.000 vojnika. Dvadeset tisuća uloga je nepopunjeno, rekla je Högl.

Loša infrastruktura koči vojnu spremnost i također povećava problem s osobljem, nastavila je, ukazujući na to koliko su baze neprivlačne kao mjesta za život ljudi.

Novac je bio samo dio problema u oba slučaja, rekla je. Često su njemačka vojna birokratija i "tromost" bili neposredniji izazov. Najmanje 50 milijardi eura potrebno je potrošiti na unapređenje infrastrukture u 7.000 zasebnih projekata, na primjer, ali trenutna odgovorna vojna organizacija sposobna je podnijeti samo 1,3 milijarde eura projekata godišnje.

Pohvalila je prikupljanje ulaganja koja su konačno počela pristizati i pohvalila ministra odbrane Borisa Pistoriusa za kojeg je rekla da je dobro prepoznao probleme i radi na njihovom rješavanju.

No, zaključila je: "Još uvijek nemamo potpuno operativne oružane snage."