Svijet
0

Novi bilans 133.000 mrtvih u Mijanmaru

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Broj poginulih u ciklonu Nargis porastao je na 133.000, a predstavnici vojne hunte Mijanmara prvi put su danas poveli strane diplomate u Yangonu do zona u delti rijeke Iravadi koje su 3. maja opustošene ciklonom, saopćio je jedan japanski diplomat.

Diplomata Amano Tetsuro rekao je da su strani diplomati krenule iz Yangona helikopterom ka ugroženim područjima.

Istovremeno, ekipa od 30 ljekara i bolničkog osoblja iz Tajlanda, zemlje koja se graniči sa Mianmarom, krenuli su u Yangon da bi donijeli pomoć za preživjele, javila je italijanska novinska agencija Ansa.

Tajlandski medicinari čine dio više stotina ljekara iz Azije kojima je hunta dozvolila ulazak u zemlju, kako je to sinoć najavio evropski komesar za razvoj Louis Michel po povratku u Bangkok poslije dvodnevnog obilaska Mianmara. Pristup opustošenim zonama Mijanmara je, inače, zabranjen za strane novinare.

Izaslanik Ujedinjenih nacija za humanitarna pitanja John Holmes trebalo bi da stigne u Yangon u nedjelju i donese treće pismo od generalnog sekretara UN Ban Ki-moona vođi vojne hunte Tan Shveu, koji je do sada ignorirao više Banovih poziva za razgovor.