Svijet
5

Nove glasine o zdravstvenom stanju Fidela Castra

FENA
Fidel Castro (Foto: AFP)
Fidel Castro (Foto: AFP)
Kubanske vlasti pokušale su u petak umiriti nove glasine o navodnom pogoršanju zdravstvenog stanja Fidela Castra, koji se nije pojavio u javnosti više od godinu dana.

Nekoliko medija iz Miamia, uporišta anti-kastrizma, saopćilo je da su vlasti sazvale konferenciju za novinare u petak da bi razgovarale o ovim glasinama koje kruže već 48 sati na socijalnim mrežama.

"To nije tačno, nismo zakazali nikakvu konferenciju za novinare", rekao je jedan zvaničnik međunarodnog Press centra (ICC-a), organa ministarstva vanjskih poslova koji se bavi odnosima sa stranom štampom na Kubi.

On se, međutim, nije bavio stanjem 88-godišnjeg bivšeg predsjednika koji se povukao s vlasti zbog zdravstvenih razloga.

Ove spekulacije dolaze uglavnom iz časopisa i internetskih stranica iseljenih Kubanaca, a uveliko su objavljene u petak na socijalnim mrežama jer se "Komandant" nije pojavio u javnosti godinu i jedan dan.

Njegovo posljednje pojavljivanje je bilo 8. januara 2014. godine na otvaranju jedne galerije na zapadu Havane. On se pojavio sagnut i činilo se da se teško kreće.

U julu se susreo s kineskim predsjednikom Xiom Jinpingom i ruskim Vladimirom Putinom u svojoj kući, ali bez prisustva kamera.

Otada, oglasio se samo u dva navrata, u oktobru, s novčanicama što je objavila državna kubanska štampa.

Njegovo nepojavljivanje polovinom decembra, u trenutku historijskog saopćenja odmrzavanja odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama i povratku agenata koje je oslobodio Washington, pothranilo je brojne glasine na otoku i inostranstvu o njegovom zdravstvenom stanju.

Otkada je otac kubanske revolucije predao vlast svom bratu Raulu nakon kirurške operacije 2006. godine, njegovo zdravlje je već bilo predmet desetak glasina koje su se svaki put povećavale zbog rastuće popularnosti socijalnih mreža.