The Times
0

Njujorška večera iz kontejnera

FENA
Sve više cijene hrane natjerale su mnoge Njujorčane srednje klase da se pridruže neobičnoj organizaciji koja traži hranu po kontejnerima za smeće, izvještava u ponedjeljak britanski The Times.

Pokret "Freegans" postaje sve brojniji u New Yorku i okuplja ljude koji uvečer obilaze kontejnera ne bi li našli nešto za jelo.

Članica pokreta Janet Kalish objasnila je Timesu da "frigansi" ne kopaju po smeću domaćinstava, već po hrani koju bacaju njujorški restorani brze hrane. Oni izbacuju smeće oko devet uvečer, a smetljari dolaze sat kasnije. "Frigansi" se trude da stignu prije njihova dolaska.

Drugi član pokreta, koji nije želio kazati svoje ime, rekao je Timesu da obično pokupi pet-šest pakovanih sendviča, pojede jedan a ostale ponudi kolegama, prijateljima ili beskućnicima. Kaže da tako uštedi i po pedeset dolara sedmično.

Inače, prema studiji harvardskog univerziteta, "srednja" Amerika prolazi kroz najgoru finansijsku krizu od 1950-ih godina jer se mora boriti s porastom cijena hrane i goriva, sve gorim uslovima kreditiranja, padom cijena nekretnina i sve višim troškovima zdravstvenog osiguranja, piše Times.