Adenski zaljev
0

Njemački teretni brod oslobođen dan poslije zarobljavanja

FENA
Njemački brod Magellan Star, koji su u srijedu zarobili pirati u Adenskom zaljevu, oslobodili su u četvrtak američki marinci koji djeluje u okviru međunarodnih pomorskih snaga Combined Task Force, CTF-151, saopćila je Američka 5. flota.

Članovi posade Magellan Stara, koji je plovio pod zastavom Antigve i Barbuda, živi su i zdravi, a devet pirata je trenutno pod kontrolom CTF-151, čekajući mjere koje će se protiv njih poduzeti, precizirala je 5. flota u saopćenju objavljenom u njenom sjedištu u Bahreinu.

Dvadeset i četiri američka marinca su se popela na Magellan Star i preuzela kontrolu nad njim uz podršku drugih ratnih brodova, među kojim je i jedna turska fregata, navodi se u saopćenju.

Pirati su zarobili tretni brod u Adenskom zalivu, 85 nautičkih milja od Mukallaha, jugoistočno od Jemena, izjavio je za agenciju AFP jedan glasnogornik 5. flote.

Nema pojedinosti o teretu broda ni o broju članova posade niti o njihovoj nacionalnosti.

Sjedinjene Američke Države su ustrojile CTF-151 u januaru 2009. godine kao međunarodnu operaciju protiv piratstva. U regionu djeluju još snage Evropske unije Atalanta i stalna pomorska grupa NATO-a.